Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megnyílt Hétrétország kapuja
2014. augusztus 12.

A szombati nulladik napot követően vasárnap az ingyenes "Első Gondtalan Nappal" indult hivatalosan a Hétrétország - a szerek és porták köztiválja című, az Őrség kulturális és néprajzi hagyományaira támaszkodó rendezvénysorozat Őriszentpéteren.

Az összművészeti fesztivál megnyitóján V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

Megnyílt Hétrétország kapuja

"Nagyon boldog és izgatott vagyok, mert az a megtiszteltetés ért, hogy ismét én kaphattam kezembe Hétrétország kapujának kulcsát, amivel én nyithatom meg a szerek és porták köztiválját, a közvetlenség mesés fesztiválját.

Különleges kulcs ez, nem cserélném el a világ legügyesebb tolvajkulcsáért sem, mert amit ez nyit, az többet ér minden széfnél, minden kincses ládánál. Ez a kulcs nemcsak egy több mint 10 napos összművészeti fesztivált, nemcsak kiállításokat, koncerteket és előadásokat nyit, s nem is csak az izgalmasabbnál izgalmasabb portákat és műhelyeket. Ez a kulcs szemeket és szíveket nyit meg a szépre, a jóra, a töménytelen élmény befogadására és egymásra.

Persze hiába is keresnék a kezemben, a valóságban nincs ilyen kulcs, ahogyan Hétrétország maga is egy virtuális, képzeletbeli birodalom. Furcsa módon mégis minden egészen valóságos benne.

Ennek az országnak megvan a maga természetrajza. Klímája, flórája és faunája kísértetiesen hasonlít az Őrségére: itt honos a struccpáfrány, a zergeboglár, a vidrafű, a kenyérbél, a cickafark, s a kígyógyökerű keserűfű. De még annál is mesésebb, mint amit ezek a varázslatos növénynevek ígérnek. A fesztiválszervezők szerint van itt tágasság, erdei zöld, fűszál hegyén ringatózás, magas égen felhőfutás, szárnyvillanás és virágos rét is, szám szerint 7 - egyébként számtalan.

Különleges Hétrétország társadalmi berendezkedése is. Nem követ sem nyugati, sem keleti mintát, itt nincsenek osztályok, kasztok, többségek és kisebbségek. Itt csakis királyok, királynők, királyfik és királylányok élnek - de legalábbis mindenki annak érezheti magát, hiszen a vendéglátók minden látogatót a tenyerükön hordoznak.

Ami a külpolitikáját illeti, a fesztivál ideje alatt Hétrétország még a legszigorúbb diktatúrákat is felülmúlja. Állampolgárait, vendégeit nem engedi határain túlra utazni, sőt arról is gondoskodik, hogy minden érzésük és gondolatuk is itt maradjon a mesebeli államhatárokon belül, s még véletlenül se kalandozzon el a napi gondok, nehézségek felé. Érdekessége, hogy ehhez semmilyen kényszerítőeszközt nem kell alkalmaznia, s panaszt sem nyújtott be még miatta soha senki. Két fesztivál között viszont aktív nemzetközi kapcsolatokat ápol Hétrétország, a világ minden táján vannak nagykövetei, akik messzire viszik hírét, és egyre több helyen honosítják meg a vendégszeretet, a gyermeki kíváncsiságot, valamint a mesterségek és művészetek tiszteletét.

Megnyílt Hétrétország kapuja

Szót érdemel ennek a mesebeli államnak a belpolitikája is. A helyi belső rend elég különös: zene, tánc, vers, színházi előadás, csillagnézés, játék, evés, ivás, vidámság és gondtalanág köré szerveződik. A hagyományos rendszerekhez szokott szem számára akár rendetlenségnek is tűnhet, viszont rendvédelmi szervek beavatkozása nélkül fenntartható, állandóan változó, és soha meg nem unható. Törvényből kevés is elég a működéséhez: nyitottság, derű, egymásra figyelés - itt ezek az állampolgári jogok, s egyben kötelességek.

Vízumra, útlevélre, zöld kártyára és letelepedési engedélyre nincs szükség, Hétrétország szeretettel vár mindenkit, s az állampolgárságot is könnyedén osztogatja. Éljenek vele, lépjenek be ebbe a különleges birodalomba, és érezzék magukat otthon, de azért őrizzék meg a turistákra jellemző érdeklődést, nyitottságot és kíváncsiságot!

Ennek reményében fordítom el jelképesen a zárban a kulcsot, s kinyitom Hétrétország kapuját - a szerek és porták köztiváljának 13. évadát."

Megnyílt Hétrétország kapuja

A fesztivál programjaira és kísérőrendezvényeire augusztus 20-áig várják a vendégeket az Őrségben.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép