Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
''Megmozdult mellettünk az ország''
2014. február 22.

A Fidesznek újra győznie kell a választásokon, mert ha a 2010-ben megkezdett munka félbeszakad, az több veszélyt rejt magában, mint ha nem is láttunk volna hozzá ennek a feladatnak az elvégzéséhez – erről beszélt a lapunknak adott interjúban Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki egyéni képviselőjelöltként Bács-Kiskun megye 4. számú választókerüle­tében indul a parlamenti voksoláson.

A Lezsák által vezetett, a Fidesszel szövetségben induló Nemzet Fórum csütörtök este tartotta kampánynyitó rendezvényét Lakiteleken.

Az ország a saját lábára tudott állni

A Kárpát-medencei népfőiskolai rendszer kiépítését is feladatának tartja a parlament alelnöke
(Fotó: Kövesdi Andrea)

– Mi a választások tétje?

– Az alaptörvény elfogadásával új Magyarország szerveződött, s ennek a folyamatnak nem szabad félbeszakadnia. A lakiteleki köszöntőm írásakor, 1987-ben Nagy László mondata idéződött fel bennem, amely szerint „a torkon vágott forradalmak pirosát és gyászát viseljük belül”. Úgy vélem, 2010-ben már a torkon vágott rendszerváltás pirosát és gyászát viseltük. Az akkor megszerzett kétharmados többségnek köszönhető, hogy elmaradt az újabb torokra mért ütés. Békés úton, törvényi keretek között sikerült olyan rendszert kialakítani, amely stabilitást jelent az országnak. Amennyiben ez a munka félbeszakad, az több veszélyt rejt magában, mintha nem is láttunk volna hozzá ennek a feladatnak az elvégzéséhez. Hosszú időre szólna, és végzetes lenne a nemzet számára, ha a mostani kormánytöbbség nem folytathatná a munkát. A kudarcélmény rendkívül káros hatást gyakorolna a nemzet pszichikai állapotára, a sikerélmény viszont megsokszorozná az erőnket. Ez a sikerélmény biztosíthatná a felhajtóerőt az emelkedő nemzetünknek. Így képesek lehetünk szembenézni az uniós kihívásokkal, de akár a keleti, például az ukrán belső konfliktusból eredő következményekkel is.

– Milyen tapasztalatai vannak az ajánlási aláírások gyűjtése kapcsán, az április 6-i választáson nehezebb dolguk lesz, mint 2010-ben volt?

– Az aláírásgyűjtés során nagyon kedvező visszajelzéseket kapunk a választóktól. A csöndes többség, a másik Magyarország, amely nem politizál aktívan, nincs jelen a közösségi oldalakon, s legfeljebb egy békemenet során gondolja úgy, most már neki is ki kell fejeznie a véleményét, érezhetően mellettünk van. Igaz, azt is hozzáteszik ezek az emberek, hogy a saját élethelyzetükön sokat kellene javítani. Ezeket a visszajelzéseket feldolgozzuk, minden levélbeli megkeresésre próbálunk válaszolni. A választói észrevételek megjelennek a törvényhozói munkánkban. Most például erőteljes választói igényként merül fel, hogy a felfüggesztett, egy-két éves büntetéseket akár nyolc-tíz évre is meg kellene hosszabbítani.

– Mennyi esélyt lát újabb kétharmados felhatalmazás megszer-zésére?

– Véleményem szerint bármi megtörténhet. Úgy látom, magas lesz a részvétel, de a segítőink hatalmas száma is azt mutatja, nagy az eltökéltség a szavazóinkban. Megmozdult mellettünk az ország.

– A közvélemény-kutatások nagy Fidesz-fölényt mutatnak. Nem érzi ezt veszélyesnek abból a szempontból, hogy a számokat látva elkényelmesedhetnek a szavazók?

– A legveszélyesebb mondat az egy választótól, hogy „úgyis megnyerik, az én szavazatom nem számít!” Csakhogy érdemes rögzíteni, egyetlenegy szavazat is eldöntheti egy mandátum sorsát. És bizony akár még az is lehetséges, hogy ez az egy mandátum szükségeltetik majd a parlamenti többség megszerzéséhez. Szerintem egyébként még idejében figyelmeztettük a választókat arra, hogy egyáltalán nem szabad elkényelmesedni, és bizony jóleső érzés, hogy az aláírásgyűjtésen olyan emberek jöttek hozzánk elmondani a véleményüket, meglátásukat a haza sorsát ille­tően, akik nem Fidesz-tagok, és nem is járnak politikai rendezvényekre. Ők amúgy folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a kormányoldal nehogy elbízza magát. Mi is mindenkit arra biztatunk, a választás napján, vagyis április hatodikán két-három embert is hozzanak magukkal szavazni, hogy egészen biztos legyen a jobboldali siker. Ez a hangulat pedig egyre inkább erősödik, és vélhetően kitart majd a parlamenti voksolás napjáig.

– A kormánypártok egyéni képviselőjelöltjeként mit ajánl a Bács-Kiskun megyei 4. számú választókerületben élőknek?

– A Duna–Tisza köze homokhátságának vízpótlása és a terület vízelvezetése, továbbá a megfelelő csatornarendszer kiépítése az elsődleges feladat, a talajvíz ugyanis óriási gondot okoz. Ehhez meg kell szerezni az uniós támogatást. Kiemelt teendőnek tartom még, hogy a következő ciklusban a parlamentnek el kell fogadnia a tanyatörvényt is annak érdekében, hogy minél több életrevaló kisgazdaság jöhessen létre Magyarországon. Az általános iskoláinkat is meg kell újítanunk, továbbá az országos, valamint a Kárpát-medencei népfőiskolai rendszer kiépítését is feladatomnak tartom. Örvendetes egyébként, hogy a választókerületemben lévő népfőiskolán például a biogazdálkodás ismereteit bővítik, amikor nincs a kertben vagy a földeken teen­dő. Meg fogjuk erősíteni az iskolai lovasoktatást és a lovas polgárőrség lehetőségeit is. Azt is rendkívül fontosnak tartom, hogy a már elfogadott hungarikumtörvény a gyakorlatban is működjön, hogy a helyi termékek – így például Zsuzsi néni kalácsa – minél több emberhez eljuthassanak az adott faluban vagy annak környékén. Zsuzsi néni pedig a tudását átadhatná az ifjabb nemzedéknek, akik tiszteletdíjért cserébe eljárhatnának hozzá segíteni. A velünk élő hagyományok ugyanis évszázadok óta öröklődtek, s ezt a folyamatot ma erősítenünk kell. Ez is egy apró siker lenne. Az ilyenekből kellene nagyon sok, amelyek összeadódva a nemzet közös sikerélményét jelenthetik a jövőben.

Pindroch Tamás

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép