Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány
2014. október 6.

Megalakult a Gyomaendrődi Kállai Ferenc Népfőiskolai Alapítvány. A jeles esemény kapcsán október 6-án konferenciát rendeztek a Körös parti városban. Az esemény díszvendége Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke volt.

- Több éves szakmai előkészítő munka eredményeként létrejött a népfőiskolai alapítvány, melynek fő célja hogy városunkban működő népfőiskolát építsen ki. Csaknem tíz éves tudományszervezés folyik Gyomaendrődön, melynek évenkénti rendezvénye a Gyomaendrődi Tudományos Néprajzi Konferencia. Közben kiváló kapcsolatok alakultak ki a felsőfokú oktatási intézményekkel, elsősorban a Debreceni Egyetemmel. Tudományos kutatóműhelyek munkájában vettünk részt és kapcsolódtunk be az egyetemi gyakorlati oktatásba. Az Endrődi Tájházban már tíz éve múzeumi és néprajzi terepgyakorlatok folynak egyetemi hallgatóknak. Nyári egyetemi programok, előadások helyszínévé vált az évek során Gyomaendrőd. A Szegedi Egyetem és a Nagyváradi Partium Egyetem hallgatói rendszeres résztvevői terepgyakorlatainknak – mondta dr. Szonda István néprajzkutató, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány

Dr. Dénes Zoltán kanonok, egyetemi tanár, a kuratórium egyik tagjaként arról is beszélt, hogy a népfőiskolai forma nem új kezdeményezés, hiszen már a 20. század első felében a vidéki ember oktatásának egyik legfontosabb intézménye volt. Városunkban is volt már ilyen intézmény az 1940-es években, melynek Gyomai Népfőiskola volt a neve, és ahol jeles szakemberek oktattak. A Kállai Ferenc Népfőiskola hidat kíván képezni a formális oktatási intézmények és a nonformális képzési helyek között. Programjának és célkitűzésének tekinti a magyar nemzet kimagasló értékeihez kapcsolódó települési értékek ápolását, népszerűsítését, bemutatását. Olyan képzéseket kíván beindítani, mely a város és környéke népességmegtartását segítő a vidék hagyományainak megőrzését biztosító termelési kultúrára épül. Ennek a célnak elérése érdekében szakmai együttműködéseket alakít ki állami és civil szervezetekkel.

Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány

Lezsák Sándor az október 6-i gyásznap kapcsán elmondta, hogy a magyarság elmúlt évszázadait, évtizedeit rengeteg ellentmondás és feszültség övezi: 1849-től 1956-ig.

– Népfőiskola akkor szerveződik, amikor egy nép önismerete hiányos, megszaggatják hajszálgyökereit, s az iskola mellett kell egy olyan közösségi tér, ahol a fiatal sikerélmény megszerzésére kap lehetőséget, s olyan tudáshoz jut, amit a hétköznapokban is kamatoztatni tud – mondta Lezsák Sándor, aki a feleségével közösen létrehozott Lakiteleki Népfőiskola szerepéről is szólt.

Megalakult a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány

(Forrás: Gyomaendrődi Szó-Beszéd, a városi lap)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép