Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Maximilian Kolbe atya szobrának avatása
2015. augusztus 19.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő Vasszécsenybe látogatott, és avató beszédet mondott Maximilian Kolbe atya szobrának állítása tiszteletére, a plébánia udvarán lévő szoborparkban.

Mindennek megvan a maga órája, és az ég alatt minden dolog elmúlik a maga idejében...Ideje van a keresésnek, és ideje az elveszítésnek, ideje a megőrzésnek, és ideje az eldobásnak. Ideje van az eltépésnek, és ideje az összevarrásnak, ideje a hallgatásnak és ideje a szólásnak.
Idézet a Prédikátor könyvéből.

Szoboravatásra gyűltünk össze, méghozzá olyan ember szobrának avatására, olyan valakire emlékezünk, Maximilian Kolbe atyára, aki életét áldozta fel másokért, aki vértanúságot vállalt 1941-ben ember társaiért. Kolbe Szent Maximilián akkor szólalt meg egy fogolytársa érdekében, a poklok poklában az auschwitzi koncentrációs táborban, amikor egy rab szökése miatt a tábor parancsnoka a barakk tíz lakóját éhhalálra ítélte. Ekkor Kolbe atya önként vállalta a halált egy kétgyermekes családapa, Franciszek Gajownicek helyett. A tíz foglyot egy félig földbe ásott bunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben -a böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést. Nagyboldogasszony Vigiliáján egy injekcióval oltották ki az életét. Kolbe atya azért halt meg, mert nem hallgatott, hanem bátran szót emelt.

Maximilian Kolbe atya szobrának avatása

De ki volt Kolbe? Egy szegény lengyel családban született 1894. január 8-án, keresztneve Rajmund lett. Édesapja gyári munkás volt, édesanyja bábaasszony. Vallásos nevelésben részesültek fiú testvéreivel együtt, majd mindhárman beléptek a ferences rendbe. 1914-ben tette le a szerzetesi fogadalmát és felvette a Maximilián mellé a Mária nevet is. Pappá négy évvel később szentelték fel Rómában. Lengyelországban először kórházlelkész volt, aztán Krakóban a rendi szeminárium filozófia és egyháztörténelem tanára lett. Fiatal korától kezdve a ferences rend megerősítésén dolgozott. Megalapította a Szeplőtelen Szűsz Lovagja című vallásos folyóiratot, de katolikus rádióállomást is működtetett. Varsó mellett létrehozta a Szeplőtelen városa kolostorát, amely irányítása alatt gyors virágzásnak indult. Missziós lelkülete Japánba is elvitte, Nagaszakiban egy ferences kolostort hozott létre. A Távol-Keleten töltött évek alatt két kisszemináriumot alapított japán fiatalok részére. 1939-ben hazajött Lengyelországba és a második világháború kitörése után a Gestapo negyven rendtársával együtt letartóztatta. Négy hónapos börtön után kiengedték, de nem volt sokáig szabadon. Mivel rádiójában németellenes műsort sugárzott, valamint lengyel, zsidó és ukrán üldözötteket bújtatott, emiatt 1941. február 17-én újra letartóztatták. De most már az aschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Ő volt a16670-es számú rab. Egyik fogolytársa mondta el: Ő nemcsak egy embert mentett meg az életnek. Tettével sokakban fölébresztette a bátorságot ahhoz, hogy túléljék a tábort. A szörnyű körülmények ellenére fel tudta ébreszteni bennünk az emberi jóságba vetett hitet. Egyébként az a két gyerekes családapa, Franciszek Gajowniczek, akiért vállalta Kolbe atya az éhhalált, az túlélte Aschwitzot, 1995-ben halt meg. Maximilian Kolbe atya vértanúságáért harminc évvel később 1971-ben VI. Pál pápa boldoggá, II. János Pál pápa pedig 1982-ben szentté avatta.

Tisztelt Vasszécsényiek, tisztelt hívők, kedves vendégek! Páter Maximilián hősiességét, és rendkívüliségét nem szabad csak halálában, abban az egy tettben látnunk, amellyel szeretetből életét adta felebarátjáért. Ez az önfeláldozás egyenes következménye volt életének, mely teljes egészében az Isten és az emberek szolgálatában állt. A vértanúság gondolata nem volt idegen tőle. Egyik ismert mondása volt: Szeretném, ha a Szeplőtelen Szűzért porrá őrölnének.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép