Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Második alkalommal rendezik meg a Magyar Értékek Napját
2015. szeptember 7.

Immár minden megyében van megyei, és 600 településen helyi értéktár – mondta Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Értékek Napjának sajtótájékoztatóján Budapesten a Szent István téri Bazilika előtt.

A szeptember 12-én már második alkalommal megrendezésre kerülő eseményen Magyarország tizenkilenc megyéje és a határon túli magyarság szervezetei mutatják be a nemzeti kultúra kincseit, hagyományait és emblematikus értékeit.

Második alkalommal rendezik meg a Magyar Értékek Napját

Fotó: Papp Eszter

Lezsák Sándor a Nemzeti Művelődési Intézet, illetve a Nagyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége rendezésében megvalósuló esemény budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a jó törvény szervezi az életet, jó folyamatokat indít el és a 2012. április 2-án elfogadott hungarikum-törvény elkezdte építeni ezt a területet a minőség irányába.

Hozzátette: „Ember nélkül nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós, a mi felelősségünk pedig megtalálni azokat az embereket, akik a kedvező folyamatokat megerősítik.” Felidézte, immár mindegy megyében található megyei és 600 településen van helyi értéktár, ugyanakkor készülnek a Kárpát-medencei, a nyugat-európai és a tengerentúli értéktárak is.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a hungarikum-törvény célja, hogy a Kárpát-medencei struktúrában a helyi közösségek - a saját identitásukat megerősítve - feltárják saját értékeiket, betagozódjanak az értéktárakba, majd pedig a hungarikumok országos rendszerébe.

„Hiszünk és bízunk abban, hogy a falusi, kistelepülési, értéket létrehozó kulturális és családi, tágabb értelemben pedig a nemzeti közösség együttműködési erejében van a jövő” - tette hozzá. Hoppál Péter leszögezte, ezt a programot szolgálja a kulturális alapellátás gondolata, ahol az értékek feltárása, dokumentálása fontos ügy, mint ahogy az is, hogy ezekhez az értékekhez ne csak egy szűk réteg, a kiváltságosok jussanak hozzá.

A kulturális alapellátás esélyteremtő program: „Adjuk meg az esélyét, hogy a minőségi kultúra mindenkinek járjon. Az intézményektől azt várom, hogy akinek több milliárd forintot ad az állam, nyissa ki kapuit és ezer-ezer olyan új látogatót hozzon, akiknek idáig az adott kulturális műfajjal nem volt esélyük találkozni. A minőségi kulturális találkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek életminősége is javuljon' – fejtette ki beszédében.

Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke úgy véli, a 2012-es törvény felpezsdítette a mindennapi életet. A szövetség feladata, hogy segítse, generálja a kisebb közösségeket,településeket, hogy keressék meg értékeiket, majd pedig menedzselje, hogy hungarikumokká váljanak.

A nap folyamán nem csak tárgyakkal, szellemi alkotásokkal, hanem a kézműves sátrakban az alkotó emberekkel is találkozhatnak az érdeklődő - mondta Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója.

A Magyar Értékek Napja szeptember 12-én egész napos programokkal, 10-18 óráig várja az érdeklődőket, ahol a rendezvény keretében 12 órakor sor kerül a megyék jellegzetes terményeinek, termékeinek ökumenikus megáldására is. Az eseményt Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc -díjas magyar népdalénekes és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárja.

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép