Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 12. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés
2014. október 4.

A kazah fővárosban Mándoky emlékéremmel tüntették ki Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, a magyar és a kazah, valamint a magyar és a türk népek közötti kapcsolatok erősítésében végzett munkájáért.

A díjat a Nemzetközi Türk Akadémia ítélte oda, amely nemzetközi konferenciát szervezett szeptember 25. és 26. között Asztanában Mándoky Kongur István születésének 70. évfordulója alkalmából. A tanácskozás résztvevői határozatot fogadtak el, amelyben keményezték, hogy Kazahsztán fővárosában nevezzenek el utcát a fiatalon elhunyt magyar turkológusról. Emellett célul tűzték, hogy minél szélesebb körben tegyék közkinccsé Mándoky tudományos és szellemi örökségét, publikálják írásos hagyatékát.

A tanácskozást Darhan Kydyrali, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke nyitotta meg, részletesen méltatva Mándoky Kongur István érdemeit. A résztvevőket üzenetben köszöntötte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, amit Dorogi Sándor tolmácsolt.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Darhan Kydyrali kitüntetést ad át

Az asztanai konferencián részt vett a tudós özvegye, Mándoky Ongajsa, akit szintén kitüntettek a Mándoky-díjjal, és aki ünnepélyesen átadta férje 16 ezer kötetes könyvtárát a Nemzetközi Türk Akadémiának.

Mándoky munkásságának türk világbeli elismertségét és tiszteletét jelzi, hogy a konferencián szinte valamennyi jelentős türk együttműködési szervezet magas szinten képviseltette magát. Emellett ott volt a résztvevők között Laszlóczki Imre asztanai magyar nagykövet, a néhai tudós fia, Mándoky Atlan, valamint Dorogi Sándor Közép-Ázsia–kutató, Dr. Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, Dr. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének kazak lektora, Bíró András Zsolt antropológus, a magyarországi Kurultáj szervezője.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Mándoky-konferencia résztvevők

Lezsák Sándor kezdeményezésére a lakiteleki Népfőiskola az elsők között foglalkozott Mándoky Kongur István munkásságával, és szervezett kollégiumot fiatalok számára a kiváló turkológus szellemi örökségének megismerésére.

Mándoky Kongur István Karcagon született 1944-ben. Már kora gyermekkorában felkeltette érdeklődését kun származása, népe nyelve és hagyományai. Összesen 68 kutató úton vett részt türk nyelvű népek körében. Az utolsón, az oroszországi Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, érte a halál 1992-ben.Végakaratának megfelelően, ősei földjén Almatiban helyezték örök nyugalomra. Mándoky, a magyarországi kunok leszármazottjaként idehaza elsőként kutatta ősei nyelvét és kultúráját, valamint közép-ázsiai eredetét, a kazahokhoz fűződő rokoni kapcsolatait. Tudományos munkája mellett azzal vívott ki nagy megbecsülést Kazahsztánban, hogy már a hetvenes-nyolcvanas években, még a szovjet időkben szót emelt és kiállt a kazah nyelv megőrzése és használata, a kazah kulturális értékek és hagyományok megóvása érdekében.

A mostani asztanai tanácskozást szervező Nemzetközi Türk Akadémia 2010 óta működik azzal a céllal, hogy támogassa a nemzetközi turkológiai együttműködést, a türk nyelvi és kulturális értékek megőrzését. Az intézmény fenntartását és működtetését Kazahsztán vállalta magára.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Lezsák Sándor október 3-án, a lakiteleki Népfőiskola Keleti Nyitás Kollégiumának esti előadásán kapta kézhez a kitüntetést Dorogi Sándortól.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép