Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 23. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés
2014. október 4.

A kazah fővárosban Mándoky emlékéremmel tüntették ki Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, a magyar és a kazah, valamint a magyar és a türk népek közötti kapcsolatok erősítésében végzett munkájáért.

A díjat a Nemzetközi Türk Akadémia ítélte oda, amely nemzetközi konferenciát szervezett szeptember 25. és 26. között Asztanában Mándoky Kongur István születésének 70. évfordulója alkalmából. A tanácskozás résztvevői határozatot fogadtak el, amelyben keményezték, hogy Kazahsztán fővárosában nevezzenek el utcát a fiatalon elhunyt magyar turkológusról. Emellett célul tűzték, hogy minél szélesebb körben tegyék közkinccsé Mándoky tudományos és szellemi örökségét, publikálják írásos hagyatékát.

A tanácskozást Darhan Kydyrali, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke nyitotta meg, részletesen méltatva Mándoky Kongur István érdemeit. A résztvevőket üzenetben köszöntötte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, amit Dorogi Sándor tolmácsolt.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Darhan Kydyrali kitüntetést ad át

Az asztanai konferencián részt vett a tudós özvegye, Mándoky Ongajsa, akit szintén kitüntettek a Mándoky-díjjal, és aki ünnepélyesen átadta férje 16 ezer kötetes könyvtárát a Nemzetközi Türk Akadémiának.

Mándoky munkásságának türk világbeli elismertségét és tiszteletét jelzi, hogy a konferencián szinte valamennyi jelentős türk együttműködési szervezet magas szinten képviseltette magát. Emellett ott volt a résztvevők között Laszlóczki Imre asztanai magyar nagykövet, a néhai tudós fia, Mándoky Atlan, valamint Dorogi Sándor Közép-Ázsia–kutató, Dr. Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, Dr. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének kazak lektora, Bíró András Zsolt antropológus, a magyarországi Kurultáj szervezője.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Mándoky-konferencia résztvevők

Lezsák Sándor kezdeményezésére a lakiteleki Népfőiskola az elsők között foglalkozott Mándoky Kongur István munkásságával, és szervezett kollégiumot fiatalok számára a kiváló turkológus szellemi örökségének megismerésére.

Mándoky Kongur István Karcagon született 1944-ben. Már kora gyermekkorában felkeltette érdeklődését kun származása, népe nyelve és hagyományai. Összesen 68 kutató úton vett részt türk nyelvű népek körében. Az utolsón, az oroszországi Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, érte a halál 1992-ben.Végakaratának megfelelően, ősei földjén Almatiban helyezték örök nyugalomra. Mándoky, a magyarországi kunok leszármazottjaként idehaza elsőként kutatta ősei nyelvét és kultúráját, valamint közép-ázsiai eredetét, a kazahokhoz fűződő rokoni kapcsolatait. Tudományos munkája mellett azzal vívott ki nagy megbecsülést Kazahsztánban, hogy már a hetvenes-nyolcvanas években, még a szovjet időkben szót emelt és kiállt a kazah nyelv megőrzése és használata, a kazah kulturális értékek és hagyományok megóvása érdekében.

A mostani asztanai tanácskozást szervező Nemzetközi Türk Akadémia 2010 óta működik azzal a céllal, hogy támogassa a nemzetközi turkológiai együttműködést, a türk nyelvi és kulturális értékek megőrzését. Az intézmény fenntartását és működtetését Kazahsztán vállalta magára.

Mándoky-konferencia Asztanában – kitüntetés

Lezsák Sándor október 3-án, a lakiteleki Népfőiskola Keleti Nyitás Kollégiumának esti előadásán kapta kézhez a kitüntetést Dorogi Sándortól.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép