Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Magyarország megfigyelői státuszt kapott a Török Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlésében
2014. június 13.

A magyar Országgyűlés delegációja részt vett Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban a Török Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlésének (TURKPA)plenáris ülésén, ahol pénteken Magyarország megfigyelői státuszt kapott a TURKPA-ban – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a delegáció vezetője az ülés után az MTI-vel.

A török nyelvű országok – Törökország mellett Azerbajdzsán, Kazahsztán, és Kirgizisztán – Bakuban rendezték meg a TURKPA 5. plenáris ülését, amelyet Ogtay Asadov, a szervezet hivatalban lévő elnöke, az Azerbajdzsáni Köztársaság parlamentjének elnöke vezetett – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Az ülésen Ogtay Asadov adott tájékoztatást arról, hogy a magyar parlament számára a TURKPA megfigyelői státuszát adományozták.

Lezsák Sándor köszöntő beszédében hangsúlyozta: a Török Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlésének ülésén való részvétel szép megnyilvánulása a magyar politika elkötelezettségének a török nyelvű világ iránt.

Úgy fogalmazott, hogy "népeinket az azonos gyökerekből táplálkozó történelmi barátság köti össze, erre épül a független új magyar politika".

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a világ legnagyobb múltú turkológiai központja a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem 1870-ben alapított török tanszéke.
Az Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a Szovjetunió széthullása és Magyarország függetlenné válása óta Budapest kezdettől fogva kinyilvánította az együttműködés szándékát, őszinte barátságát a függetlenné váló török nyelvű köztársaságok népei iránt éppúgy, mint Törökország iránt.

"Azóta az élet bebizonyította, hogy tudunk közös értékeket, közös érdekeket és közös célokat találni" – fűzte hozzá.

Lezsák Sándor megállapította: Magyarország szívesen emelné magasabb szintre a parlamenti együttműködést is.

A parlament alelnöke örvendetesnek nevezte, hogy "közös történelmi, kulturális és nyelvi gyökereink alapján élénkülnek kulturális kapcsolataink". Példaként hozta fel a kétévente megrendezésre kerülő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés rendezvényt, amely a magyarság és egyben Európa egyik legnagyobb hagyományőrző eseménye.

Reményét fejezte ki, hogy a választókerületében, a Duna-Tisza közén, Bugacon 2014. augusztus 8-10. között megrendezendő Kurultajon a TURKPA országai ismét népes küldöttséggel vesznek részt.

Lezsák Sándor köszönetet mondott az azeri, a kazah, a kirgiz és a török követségeknek, nagyköveteknek, a külügyi hivatalok munkatársaiknak és mindazoknak, akik a rokontudat alapján a bizalmi tőkét, kapcsolatot erősítik népeink között.

Az Országgyűlés elnöke a magyarság történelmi küldetésének nevezte, hogy "járható hidakat" építsen Kelet és Nyugat között, hozzáfűzve, hogy "az új magyar külpolitikában a keleti nyitás természetesen nem jelenthet nyugati zárást".

Lezsák Sándor szólt az általa alapított Lakiteleki Népfőiskola programjairól is, ahol kormányzati támogatással alapfokú nyelvtanfolyamokat indítottak a TURKPA országok nyelveinek megismerésére.

A plenáris ülésen Lezsák Sándor bejelentette, hogy jövő nyáron kormányzati támogatással az eddigi műfordító táborok tapasztalataira építve azeri-magyar, kazah-magyar, kirgiz-magyar és török-magyar műfordítói, nyelvgyakorló, irodalmi tábort szerveznek a tehetséges egyetemistáknak, fiatal diplomásoknak.

Az Országgyűlés alelnöke az együttműködés szempontjából fontosnak nevezte, hogy a parlamenti választáson másodszorra bizalmat kapott Orbán-kormány már az első ciklusában meghirdette a keleti nyitás politikáját.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép