Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 22. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Magyarkanizsai értéktár kiállítás nyílt
2014. augusztus 19.

A 13 települést magába foglaló vajdasági Magyarkanizsa község helyi értékeit gyűjtötték össze rendezték állandó tárlattá Martonoson. A határon túli értéktárba bekerült többek között a kosárfonás, a paprikafeldolgozás, a gyógyfürdő, a tiszavirágzás és a Kanizsai Írótábor is.

A hétfői megnyitón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

Magyarkanizsai értéktár kiállítás nyílt

"A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek - mondja a tudós -, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség.

Ezért mindenekelőtt szeretném megköszönni a Délvidék Kutató Központ munkatársainak, Magyarkanizsa vezetőinek és lakóinak, hogy ma itt lehetek, és a helyi értékeket bemutató tárlatukon keresztül megismerhetem községük különlegesen szép kultúráját, azon keresztül pedig egyedi és megismételhetetlen közösségét is.

Amikor megalkottuk a hungarikum törvényt, egy fontos építkezésbe kezdünk bele: alulról felfelé. Egy értékpiramist terveztünk, melynek erős, megingathatatlan alapját az Önökéhez hasonló lelkes, összetartó, kincseikre büszke közösségek teszik le. Ők építik fel a piramis fundamentumát a települési, megyei, ágazati és határon túli értékekből, amiből tovább építkezhetünk, kiválasztva a magyar nemzeti értékeket, majd a piramis csúcsára kerülő hungarikumokat - amik már egész nemzetünk kultúráját hivatottak képviselni.

Magyarkanizsai értéktár kiállítás nyílt

Ennek a közös építkezésnek nem titkolt célja a nemzeti tudat újraépítése, a magyarság egészének összefogása, a határokon átívelő nemzetegyesítés. Ezért a fontos célért jogi, gazdasági és társadalmi szinten is dolgozunk.

A jog frontján ez a könnyített határátkelést, az egyszerűsített honosítással megszerezhető állampolgárságot és a szavazati jogot jelenti. Gazdasági szempontból azt, hogy támogatjuk a határon túli szakmai összefogásokat, a régiók együttműködését, a Kárpát-medencei gazdaságépítést, s hogy a határon túli magyarság integráns részét képezi a magyar költségvetésnek.

De a jogi, gazdasági lépések csak akkor lehetnek eredményesek, ha az összefogás társadalmi szinten, az emberek szintjén is létrejön, ha a mindennapjainkat is összekötjük. Ez néha olyan apróságokban valósul meg, hogy az időjárás-előrejelzésben nemcsak az Alföld vagy a Dunántúl, hanem Erdély, Székelyföld, Felvidék, Vajdaság és Kárpátalja hőmérsékletéről is szólunk. Máskor pedig olyan nagy jelentőségű kezdeményezésekben, mint a határon túli magyar nyelvű közoktatás megerősítését segítő pályázat, vagy a Határtalanul program, aminek köszönhetően néhány év múlva már nem lesz olyan anyaországban élő magyar gyerek, aki ne járt volna még határon túli magyarlakta településen.

Ebben a határokon átívelő, több szinten folyó építkezésben számítottunk az értékeiket ismerő, becsülő közösségekben, és bíztunk a minden ember szívében megtalálható iránytűben, ami biztonságosan jelzi, melyek azok a helyi természeti, történelmi, szellemi és tárgyi kincsek, amelyeket nagyra becsülnek, amelyek hozzájárulnak közösségük identitásához, amelyeket érdemes megőrizni, megmutatni és továbbörökíteni. A bizalmunk jutalma, hogy most láthatjuk kibontakozni a hungarikum mozgalmat, és láthatjuk a nemzetünket alkotó közösségek egyediségét, különlegességét.

Magyarkanizsai értéktár kiállítás nyílt

A mögöttünk álló időszak nagyon izgalmas és örömteli volt. Rengeteg helyen indult meg az értékgyűjtés, megalakultak a megyei értéktár bizottságok, létrejött 346 települési értéktár, s egy példaértékű tájegységi értéktár. Továbbá a Külhoni Magyarság Értéktárába - az országhatáron túl fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteménybe - is bekerült 105 külhoni érték. Az elhivatott gyűjtő, kutató munkának eredményeképp szépen dagad a hivatalos lajstroma mindannak, amire büszkék vagyunk.

De talán ennél is fontosabb, ennél is nagyobb örömet ad látni, ahogyan az értékmentő munka, a kutatás, gyűjtés és rendszerezés visszahat az azt végző közösségekre. Hogy a közös cél és feladat közelebb hozza egymáshoz a települések lakóit és generációit, hogy közben régi történetek elevenednek meg, kapcsolatok újulnak meg.

Azt pedig különösen inspiráló megfigyelni, hogy amikor elkészülnek az értéktárak, megnyílnak a kiállítások, akkor saját gazdagságukat felismerve a közösségeknek megerősödik az öntudata, erőt és lendületet nyernek értékeikből, s meglátják a kincseikben rejlő lehetőségeket.

Bízom benne, hogy ma éppen ez fog történni Magyarkanizsa Község közösségével is, akiknek szeretném megköszönni, hogy a kosárfonástól a martonosi paprikán és a völgyesi rétesen keresztül az uszadékfa-szobrokig láthatóvá, tapinthatóvá, hallhatóvá, kóstolhatóvá - azaz megismerhetővé és szerethetővé tették kincseiket.

Megtisztelő feladatomnak eleget téve abban a reményben nyitom meg a helyi érték kiállításukat, hogy ez a dinamikus, folyamatosan bővülő kincstár soha ki nem fogyó erőforrása lesz közösségüknek!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép