Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Magyar-georgiai műfordítói tábor lesz Lakiteleken
2014. május 17.

A Lakiteleki Népfőiskolán magyar-georgiai műfordítói tábort szerveznek a jövő évben – jelentette be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken.

A magyar-orosz és a magyar-mongol műfordítói tábor mellett három éven belül további műfordítói táborokat szervezünk – mondta Lezsák Sándor a Keleti Nyitás Kollégiumának rendezvényén, ahol Zaza Kandelaki, Grúzia (Georgia) magyarországi nagykövetét látták vendégül.

Az Országgyűlés alelnöke jelezte: a Grúzia elnevezés helyett az állam képviselői arra törekednek, hogy a hivatalos kapcsolatok során a Georgia elnevezés váljék újra használatossá.
Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a grúz diplomáciának a Georgia magyar nyelvi használatára vonatkozó kérését az MTA Nyelvtudományi Intézete és a Földrajzinév-bizottság korábban nem támogatta.

A grúz fél ismételt kérései után a Külügyminisztérium 2011-ben arról tájékoztatta a Földrajzinév-bizottságot, hogy a tárca szempontjából nincs akadálya a Georgia, georgiai elnevezések használatának – hangsúlyozta a politikus.

Zaza Kandelaki nagykövet előadásában hangsúlyozta: a Magyarországnál kisebb, mintegy 70 ezer négyzetkilométer alapterületű, a Fekete-tenger és a Kaukázus között fekvő ország egykor a kereszténység keleti bástyája volt.

A Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben függetlenné vált ország egyik prioritásának a NATO-csatlakozást nevezte a diplomata. Hasonlóképpen a fontosnak nevezte a modern demokrácia megerősítését. Utalt arra, hogy demokratikus parlamenti és elnökválasztást tartottak, egy hónap múlva pedig önkormányzati választások lesznek.

A nagykövet országa szempontjából a legfontosabb törekvésnek a területi integritás helyreállítását nevezte, mert területük 20 százaléka megszállás alatt áll. Zaza Kandelaki kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy a megszállt területeket - Abházia és Dél-Oszétia - ne ismerjék el.

A diplomata kiemelte Magyarország és Grúzia jó kapcsolatát. Hangsúlyozta: országa kiemelten kezeli az együttműködést a visegrádi országcsoporttal, közülük Magyarországgal.

A Lakiteleki Főiskolán 2013 márciusában indított, két és fél évig tartó Keleti Nyitás Kollégiuma azt a fiatal értelmiséget szólította meg, amely érdeklődik Oroszország, valamint Közép-Ázsia országainak kultúrája, gazdasága és politikája iránt.

Lezsák Sándor korábban a kormány keleti nyitás politikájának leágazásaként jellemezte a kollégiumot, ahol korábban az orosz, az azeri, a mongol nagykövetet is vendégül látták már.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép