Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ma is működő szellemi áramkör
2013. szeptember 19.

Az 1943-as balatonszárszói találkozó olyan, ma is működő szellemi áramkört hozott létre, amely nem lett soha zárlatos, pedig megpróbálták azzá tenni - fogalmazott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából leleplezett emléktábla avatásán csütörtökön Budapesten.

Ma is működő szellemi áramkör

A Magyar Írószövetség épülete előtt tartott ünnepségen Lezsák Sándor beszámolt arról, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos lakitelki emlékkonferencia is ennek a szellemi áramkörnek a fennmaradását, ápolását szolgálja. Szombaton délelőtt a Parlamentben összegzik a mostani lakitelki konferencia tapasztalatait, ezt az alkalmat pedig Kövér László házelnök nyitja majd meg - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az írók, értelmiségiek számos alkalommal gyűltek össze az aktuális közéleti ügyek megvitatására, ezt tették többek között Lillafüreden 1933-ban, később Tokajban, Nagyváradon, Keszthelyen, Berekfürdőn, illetve Bécsben és Luganoban, vagy éppen most Kópházán és Lakitelken. Marosvécsen az Erdélyi Helikon című folyóirat indult útjára 1934-ben. Annak az óhajának is hangot adott, hogy a fiatal kutatóknak ezeknek a találkozóknak a történetét össze kellene gyűjteniük és elemezniük kellene.

Ma is működő szellemi áramkör

Fotó: Erdélyi Dániel

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki az 1943-as szárszói konferencia néhány jelenlévő résztvevőjét is köszöntötte, rámutatott: Szárszó értékfelmutató és hagyományteremtő szellemi műhely volt, amely eleven gondolatokkal jelen van most is, megújítva a nemzeti közgondolkodást.

Nemrégiben ünnepelték a Kisgazdapárt alapítója, Nagyatádi Szabó István születésének 150. évfordulóját, akinek a munkássága szintén a népi áramlathoz kapcsolódott a magyar földművesek megsegítésének szándékával. A szárszói gondolatot követi a Lakitelki Népfőiskola is, amely "intellektuálisan is mérvadó számunkra" - jegyezte meg a vidékfejlesztési miniszter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig voltak olyanok, akik "le akarták törni a népi gondolatot, (...) és ez így van a jelen korban is". Hangsúlyozta: a mostani kormány feladata egy új nemzetállam felépítése, amelyet az új alaptörvénnyel, a határon túli magyaroknak megadott magyar állampolgársággal és a szavazati joguk odaítélésével meg is kezdtek.

Az ünnepség végén Lezsák Sándor, Fazekas Sándor és Szentmártoni János író, a Magyar Írószövetség elnöke felavatta a szervezet székházának falán elhelyezett emléktáblát. Ezt követően autóbusz indult Lakitelekre, ahol valamennyi program a népfőiskola Kölcsey Házában lesz. A konferenciát a Lakitelki Népfőiskola, a Magyar Írószövetség és a Püski Kiadó szervezi.

Ma is működő szellemi áramkör

Fotó: Erdélyi Dániel

Ma is működő szellemi áramkör

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Neszmélyi Károly címzetes egyetemi tanár előadást tart a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos emlékkonferencia nyitónapján Lakiteleken 2013. szeptember 19-én. Az asztalnál Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (j3) és Bíró Zoltán irodalomtörténész (j4) és Püski István, a Püski Kiadó ügyvezető igazgatója (j2).

Ma is működő szellemi áramkör

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Pozsgay Imre történész, egyetemi tanár, a Grósz- és a Németh-kormány volt államminisztere (b) és Sára Sándor filmrendező (j) a szárszói találkozó 70. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos emlékkonferencia nyitónapján Lakiteleken 2013. szeptember 19-én.

(Forrás: magyarhirlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép