Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Szegeden: belülről kell ismerni a Himnuszt
2014. október 3.

A hagyományos értékrend fontosságára hívta fel a figyelmet Himnusz kívülről, belülről című könyvének szegedi bemutatóján Lezsák Sándor. Az országgyűlés alelnöke szerint az egész ország Szegedre figyel október 12-én, a város ugyanis nagy fordulat előtt állhat.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnök a hazai politikai élet egyik meghatározó alakjaként ír könyvet a magyar történelem sorsfordító korszakának egy-egy részletéről. A mű nem pusztán száraz tények közlése, sokkal szubjektívebb annál: írója személyes mentorainak irányítása alatt vezeti végig az olvasót élete válaszútjain, kidomborítva a hazaszeretet, összetartozás megélését. A Himnusz kívülről, belülről című műről csütörtök délután a szegedi hallgatósággal is megosztotta gondolatait.

“A könyvbemutató témájával együtt arról is szeretnénk elmélkedni, hogy mit jelent a szegediek számára a magyarság, nemzettudat, hazaszeretet. Ezen gondolatoknak aktualitása kell, hogy legyen városunkban is” – hangsúlyozta a könyvbemutatón Kothencz János. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt szerint nemzettudatról nem beszélhetünk addig, míg nincs egy közösségtudat. Ez azonban a szegedi panelrengetegben sok esetben nem valósult meg, civil és politikai fronton is az elfogadás, az egymás felé nyitás fontosságát kívánja hangsúlyozni a polgérmesterjelölt.

A cím a könyv mondanivalója is egyben, amely Lezsák Sándor egyik nagy szemléletformáló pillanatára utal. Középiskolás évei alatt, a Madách-gimnáziumban volt egy nagyhírű latin-görög szakos tanár, Muraközy Gyula, aki nem tanította őket, egyszer viszont helyettesítette az egyik tanítót. “Hol tartanak magyarból, most mit tanulnak? Mi azt válaszoltuk: Kölcsey Himnuszát. És tudják? – kérdezte. Persze, kívülről – válaszoltuk. És belülről? – érdeklődött, és mi döbbent csendben nem tudtunk erre mit felelni. Akkor jöttünk rá, hogy belülről bizony még valóban nem ismerjük a Himnuszt” – mondta el Lezsák Sándor. A Hungarikumokról szóló törvény kapcsán is beszélt a magyar értékek védelmének fontosságáról. “Van egy olyan nemzedéke ennek az országnak, amelyben megvan ugyan a szunnyadó ambíció és potenciál, de azt egyfajta motivációval kell kiváltani. Kell, hogy legyen az ember életében egy meghatározó személy, aki a jó útra terel, és kellenek azok az életet meghatározó pillanatok, melyek új erővel töltenek fel” – sorolta.

“Nehezemre esett beszélni, írni az elmúlt évtizedek történéseiről, mivel a jelenkor történései is lekötik a figyelmemet. Visszaemlékezni amúgy is csak akkor szabad, ha az ember felkészül, pontosít neveket, helyrerakja a történéseket. Ami írásban megjelenik, már sokszor tényként van elfogadva” – mondta el a könyv kapcsán Lezsák Sándor. Az egykori MDF-ből kiszakadva, a Nemzeti Fórum elnökeként magát egyfajta politikai emigránsnak azonosította Lezsák, akit a Fidesz-KDNP szövetsége fogadott be. A párt múltja mellett a jelenét is izgatottan figyeli, főként a szegedi választások tükrében. “Nem egyformán szenvedték meg a városok a rendszerváltás előtti időszakot. Kecskemét például okosan készülődött abban az időszakban, amikor ellenzéki városvezetésben működött, tízezer munkahely, Mercedes és ahhoz köthető cégóriások lettek az eredményei. Itt Szegeden azonban a városvezetés nem tudta kihasználni sem a kormányzati, sem az ellenzéki pozíciót ezidáig. A választás most arról fog szólni ebben a városban, hogy sikerül-e egy kormányzattal együttműködő, előre tekintő városvezetést megalakítani. Az egész ország erre figyel most” – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Illés Attila

Fotó: Gémes Sándor

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép