Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor: megkezdődött a Lakiteleki Népfőiskola fejlesztése és a népfőiskolai hálózat kiépítése
2013. december 27.

A Lakiteleki Népfőiskola fejlesztése megkezdődött, a tartalmi programok megvalósultak, valamint a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat kiépítése is jól halad – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója az MTI-nek adott interjújában.

Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a Lakiteleki Népfőiskola fejlesztés megkapta a kiemelt kormányzati beruházás minősítést, mely felgyorsította a beruházáshoz szükséges hatósági iratok beszerzését, igen szerteágazó előkészületek történtek.

Lezsák Sándor komoly jelentőségűnek nevezte, hogy két meleg vizet adó kút fúrása sikeresen megtörtént, így egyrészt már 2014-ben meleg vízzel tudnak fűteni, mely 20 millió forintos gázszámlát fog kiváltani. Másrészt lehetővé vált, hogy a Népfőiskolához tartozó területen és az üvegházakban biogazdaság működjön.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: a biogazdaságból el fogják látni a Népfőiskola konyháját, de az itt termelt termékekből a lakiteleki és a szentkirályi iskoláknak is jut.

Lépésről lépésre haladunk, január elején a Népfőiskola 50 dolgozója kap képzést a biogazdálkodásról, de a mórahalmi szálloda és a strand működtetését is tanulmányozni fogják – mondta, hozzátéve, hogy az elméleti felkészítés azért szükséges, hogy a Népfőiskolán történő fejlesztések után a gyakorlatban is helytálljanak az ott dolgozók.

Mivel szálloda is építésre kerül, ezért nyelvtanfolyamok is indulnak angol, német, francia, orosz és olasz nyelven – tette hozzá.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy húsz esztendeje nem volt igazán felújítás a Népfőiskolán, csak kisebb javítgatások történtek, ezért a renoválást sem lehet tovább halasztani.

Beszámolt arról, hogy a Népfőiskolán befejeződött a Wesselényi Kollégium munkája, melynek keretében két éven keresztül a Kárpát-medence minden részéből fogadták azokat, akik népfőiskolát akarnak szervezni, vagy már működtetnek is. Sikeresnek ítélte a Nagycsaládos Kollégiumot is, ahol a nagycsaládos klubokat és közösségeket szervezőknek tartottak foglalkozásokat.

A márciusban kezdődött és két és fél évig tartó Keleti Nyitás Kollégiuma azt a fiatal értelmiséget szólította meg, akik érdeklődnek Oroszország valamint Közép Ázsia országainak kultúrája, gazdasága és politikája iránt.

Mi ismereteket adunk, konzultációs lehetőségeket teremtünk és elindítottuk a Nyolc nyelven beszélünk nyelvstúdiumot, melynek keretében üzbég, kazak, ujgur, azeri, kirgiz, baskír, türkmén és tatár nyelvekből alapképzést kapnak a hallgatók – fűzte hozzá.

Lezsák Sándor, a kormány keleti nyitás politikájának egy leágazásaként jellemezte a kollégiumot, ahol az orosz, az azeri, a mongol nagykövet látogatása mellett a térség többi nagykövetének a látogatását is szervezik.

Ezek a látogatások alkalmasak arra, hogy egy mindkét fél számára előnyös kapcsolatrendszer alakuljon ki, a hallgatók kapcsolatba kerülhetnek egy adott ország nagykövetségével – fogalmazta meg a népfőiskolai program hasznosságát az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor, aki a Hungarikum bizottság tagja elmondta: a Népfőiskolán értékőr tanfolyamokat is szerveznek, melyekkel nagyon jó tapasztalataik vannak.

A tanfolyamokon nem lemorzsolódást tapasztalunk, hanem nő a hallgatók száma – emelte ki, hozzátéve, hogy ez is bizonyítja, hogy „a fiatal nemzedékben is egyre nagyobb az érdeklődés, keresik a magyar értékeket”.

A Népfőiskola alapítója kiemelte az intézményben folyó különféle tanfolyamokat, ahol a honlapkészítéstől kezdve a szabás-varrás elsajátításáig sok mindenre képzik a helyieket és a környező települések lakóit.

Kiemelt program a Népfőiskolán a vetélkedők szervezése az általános-, közép és főiskolások részére.

A kisiskolásoknak 7 találkozója és vetélkedője van, a kismatematikusoktól a néptáncosokon keresztül a kisiskolások futballtornájáig.

Lezsák Sándor kitért arra, hogy ezek attól népfőiskolai programok, hogy a diákok itt is alszanak, és kapnak valami plusz programot is, például a labdarúgótornára érkezett fiatalok részére este filmvetítéssel egybekötött szabálymagyarázatot is tartanak.

A szenvedélyükön keresztül neveljük őket, a sportszerűségre a közösség szeretetére, alapvető erkölcsi normákra - mondta.

Az Országgyűlés alelnöke a vetélkedők győzteseit minden évben elviszi egy 4-5 napos emléktúrára, melynek keretében 2013-ban Zrínyi Miklós emlékhelyeit járták be.

Ismertette, hogy 2014-ben Széchenyi vetélkedő lesz a Lakiteleki Népfőiskolán, és a győztesekkel a legnagyobb magyar útját fogja bejárni.

Évente több mint 10 ezer résztvevője van a Népfőiskola különböző tanfolyamainak, kollégiumainak és egyéb rendezvényeinek, mondta összegzésként.

Lezsák Sándor a népfőiskolai hálózat kiépítését az egyik legfontosabb feladatként jelölte meg.

Beszámolt arról, hogy pályázatokat hirdetnek évek óta, melyekkel népfőiskolai programokat támogatnak.

Esetenként 30-60 pályamunka érkezik, melyek közül a győzteseket a helyszínen ellenőrzik.

Kárpát-medencei terepfelmérő munka (KÁMTEM) – a program neve, melynek keretében 2 fiatal tiszteletdíj, útiköltség és szállásdíj térítés fejében elmegy az adott településre és megnézi, hogy a pályázók tulajdonképpen mit csinálnak – emelte ki az ellenőrzés módszertanát.

Hangsúlyozta: a felmérés után próbálnak olyan szakembereket közvetíteni, akik kialakítják az ottani népfőiskola általunk már kipróbált kereteit, lehetőségeit, formáit, gyakorlatát.

Több sikerélményünk van – mondta Lezsák Sándor, hozzátéve, hogy több településen már szépen működnek a népfőiskolák. Kötegyánt, Csíkszentimrét, Túristvándit, Agyagosszergényt, Vasvárt, Baját és Nagykátát emelte ki közülük.

Lezsák Sándor példaként emelte ki Agyagosszergényt, ahol egy korábban Lakiteleken járt hallgató Horváth Józsefről elnevezett népfőiskolát alapított.

Fantasztikus, hogy mit csinált a fiatal abban a faluban, én is azt mondom, ilyet álmodtam – fogalmazott.

Álláspontja szerint, nem „sablonként kell lemásolni a népfőiskolát”, a közösség építésen van elsősorban a hangsúly.

Sok mindent kipróbáltunk, sok kudarcunk is volt, a jobb működéshez próbálunk pénzt és támogatást biztosítani – tette hozzá.

Lezsák Sándor eredményesnek nevezte az „építkezést”, mert a Kárpát-medencében már közel félszáz népfőiskola működik, és egyre erősödik.

Véleménye szerint, a következő esztendőben, a választások után a hálózatépítés gyakorlati része felerősödhet.

Megvannak azok a szakemberek – például a Nemzeti Művelődési Intézetben – akikkel nagyon jól tudunk együtt dolgozni, akikkel a következő 2-3 esztendőben ez a hálózatépítés erősödik – mondta.

Beszámolt arról, hogy jövő év februárjában a Wesselényi Kollégium utódaként indul a Kerkai Kollégium, melyet Kerkai Jenő atyáról, jezsuita szerzetesről neveztek el, aki a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete (KALOT) létrehozója és fő szervezője volt.

Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola által kiírt pályázatokat is fontosnak nevezte, mert tehetséges fiatalok kerülnek az intézmény látókörébe.

A szerény anyagi körülmények között élő, tehetséges fiatalok támogatását is a népfőiskolai mozgalom egyik feladatának nevezte.

Elmondta, hogy márciusban lesz egy Mindszenty Emléknap a Parlamentben, melynek keretében 64 tehetséges fiatalnak ösztöndíjat adnak.

Lezsák Sándor, aki a Mindszenty Társaság elnöke, szólt arról, hogy az eddig Mindszenty emlékérmet kapó személyek és a Társaság tagjai, összesen 64-en, nevezhetnek meg egy-egy rászoruló 8. osztályos tanulót. Ezek mindegyike márciusban 25 ezer forint támogatást kap, melyet szeptemberben egy 75 ezer forintos iskolakezdési támogatással kiegészítenek. A tanulókat ezután is nyomon követik és próbálnak figyelni rájuk.

Ha minden népfőiskolának lesz egy 50-60 szegény sorsú, tehetséges diákja, akit támogat, ebből egy kollégiumi rendszer is kialakulhat, amit nem nevezek népi kollégiumnak, de valami hasonló – összegezte az ösztöndíj lényegét Lezsák Sándor.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép