Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor köszöntője a kiskunfélegyházi Libafesztiválon
2014. szeptember 5.

Ezúton is tisztelettel köszöntöm a Libafesztivál vendégeit, látogatóit, libatartó gazdákat és vásározókat. A fesztivál keretében van mit megmutatnunk és van bőven mit féltenünk.

A hízott libából előállított magyar termékek elleni támadások egyben a magyar kulturális örökség elleni támadások. A lúd a sokoldalú hasznosíthatósága révén mindig fontos szerepet töltött be a hazai állattartásban. Történelmi és néprajzi kutatások igazolják, hogy a libahízlalás, és a hízott liba feldolgozása Magyarországon évszázadokra visszanyúló nemzeti tradíció, - azaz hungarikum. A 2013-ban publikált hungarikumok jegyzéke szerint a hízott libából előállított termékek olyan gasztronómiai kincsek, amelyek csak magas élőmunka-ráfordítással, odafigyeléssel, szakértelemmel, és állatszeretettel lehet megvalósítani. A helyi, nemzeti tradicionális termékek az Európai Unió jogelvei szerint is védelmet élveznek.

Öt évvel ezelőtt több per indult a nyilvánvalóan hamis állításokat hangoztató – és ezáltal Magyarországnak súlyos károkat okozó – álságos állatvédők ellen, de mindeddig a nyugati bíróságok nem siettek igazságot szolgáltatni. A perek folyamán sajnos, szembesülhettünk a magyar közoktatás korábbi nagy hiányosságával – a hazafiságra nevelés gyengeségével. Ezekben az úgynevezett állatvédő alapítványokban magyar állampolgárok is buzgón tevékenykedtek annak érdekében, hogy a magyar gazdák tönkretétele révén simára seperjék az üzleti utat nyugati vállalkozások érvényesülése előtt.

Az Európai Unió Gazdasági Bizottságában is támadás indult a libamáj-exportáló országok ellen – követelve a termelés és az export betiltását állatkínzásra hivatkozva – de Franciaországban túl erős ellenfélre találtak az álságos állatvédők, és nagy arányban leszavazták a kezdeményezést. Magyarország időközben a keleti nyitás révén próbálta pótolni a kieső amerikai és európai piacokat, és egyre több libamájat sikerül eladni Törökországban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban. Van jövője tehát a libatartásnak, és ez a fesztivál azt a célt is szolgálja, hogy fiatal gazdák itt megismerjék ezt a lehetőséget, és belefogjanak ebbe a tevékenységbe.

Külön köszöntöm a szervezőket, a rendezvény támogatóit. Parlamenti és kormányzati felelősség, hogy bizonyítsuk: közös erőfeszítésünk nem hiábavaló.

Lezsák Sándor
az Országgyűlés alelnöke

Az eseményen készült fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép