Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor: komoly gondot jelent a belvíz a választókerületemben
2015. február 26.

Az esőzések következtében komoly gondot jelent a belkvizek elvezetése, de az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) szakemberei megnyugtattak, hogy mindent megtesznek azért, hogy lakóházat, emberi életet ne érjen kár.

Erről beszélt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a választókerület országgyűlési képviselője, miután Kádár Mihállyal, az ATIVIZIG műszaki igazgató-helyettesével február 25-én végigjárta a belvíztől legjobban veszélyezetett településeket.

A bejárás alkalmával Gátér, Pálmonostora, Jászszentlászló, Petőfiszállás, Kömpöc településeken és a külterületeken megmutatták azokat a kritikus helyeket, amelyek a nagy mennyiségű csapadékvíz miatt problémát okoznak – hangsúlyozta a képviselő.

Lezsák Sándor: komoly gondot jelent a belvíz a választókerületemben

Lezsák Sándor a Gátéren és környezetében tapasztalt állapotokkal kapcsolatban elmondta: arról tájékoztatták, hogy a megelőző 5 hónapban a külterületi belvízelvezető rendszer telítettsége 80-100 százalék közötti volt, a magas telítettség állandósult a mellékcsatornákon.

Hangsúlyozta: hatalmas területeket foglalt el a belvíz, amelynek a nagysága 1200-3000 hektár között változott, a közeli, 1,5 millió köbméterres ideiglenes belvíztároló 25 százalékos túltöltöttséggel üzemelt.

Lezsák Sándor megnyugtatónak nevezte, hogy Csukáséri főcsatorna, Kiskunfélegyháza-Gátér-Pálmonostora belvizeit szállító mellékcsatornákból az ATIVIZIG saját szivattyúkat telepített és üzemeltetett, amelyek mentesíteni tudták a veszélyeztetett lakóingatlanokat.

Pálmonostorán és Gátéren a belvíz belterületi gazdasági épületeklet, külterületi tanyaingatlanokat és tanyabejárókat veszélyeztet, de a szakembereknek sikerült a településekről is a vizek bevezetni a főcsatornába – fűzte hozzá.

Az Országgyűlés alelnöke arról kapott tájékoztatást, hogy a petőfiszállási-pálmonostori 800 ezer köbméteres állandó belvíztározó 57 százalékos túltöltöttséggel üzemelt, mellette gondot jelent az is, hogy a talaj víztelítettsége 100 százalékos.

A két település külterületein tanyaingatlanokat, földutakat és állattartó építményeket, állatállományt veszélyeztetett a belvíz közvetlen elöntéssel, valamint általános probléma, hogy a tanyaközi földút-hálózat részben használhatatlanná vált – részletezte a külterületek legnagyobb problémáit.

Lezsák Sándor leszögezte: a belvíz elleni védekezés eredményességét bizonyítja, hogy a települések közül csak Petőfiszálláson rendeltek el helyi belvízvédelmi készültséget, amit rövid idő után feloldottak.

A képviselő Jászszentlászlón és környékén azt tapasztalta, hogy a település belterületén nem volt probléma, a külterületeken az önkormányzati kezelésben lévő csatornákon kellett beavatkozást végezni, melyet a gazdák egy része el is végzett.

Kömpöcön és külterületén eredményes védekezésről számoltak be szakemberek, akik arról biztosították Lezsák Sándort, hogy mindent megtesznek azért, hogy a tanyaingatlanok, valamint a külterületi földutak mentesítése eredményes legyen.

Kádár Mihály, az ATIVIZIG műszaki igazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy az ATIVIZIG Csongrádi Szakmérnöksége az Önkormányzatokkal folyamatosan tartja a kapcsoaltot, így a kölcsönös tájékoztatás eredményeként az elvégzett beavatkozások mindenki számára ismertek.

A szakember elmondta, hogy a területen végzett munkálatokkal részbeni sikereket értek el, ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy még csak március eleje van és az általános tavaszi esőzések teljes talajtelítettségre érkeznek és a csatornák még mindíg közel 100 százalékos vízszinten üzemelnek.

A belterületek védelme és a külterületi tanyaingatlanok védelme valamint megközelíthetősége teszi nagyon sürgőssé a további folyamatos beavatkozásokat – hangsúlyozta a szakember.

Garaczi János

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép