Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor: Európa! S.O.S.!
2018. november 21.

Fekete Gyula már 1982-ben sürgette a Nagycsaládosok Országos Egyesületének létrejöttét. Az Országgyűlés alelnökének napirend előtti felszólalása elhangzott 2018. november 19-én a parlamentben.

Az elmúlt napokban valamennyi kormánypárti képviselőnek elküldtem Fekete Gyula – 2010-ben elhunyt író, az MDF egyik lakiteleki alapítója – Európa! S.O.S.! című figyelmeztető röpiratát, ami a Hitel című irodalmi és művészeti folyóirat 2007. júliusi számában jelent meg. Már tizenegy évvel ezelőtt is megdöbbenést keltett, hogy Nyugat-Európa fejlett országai mennyire közömbösek saját megmaradásuk megóvása ügyében.

A rendszerkritikus Fekete Gyula szépírói munkássága mellett már a hatvanas évek elejétől szívügyének tekintette az édesanyák és a többgyermekes családok gondjainak enyhítését, sorsuk javítását. A magyar népesedés riasztó helyzete már akkor is érzékelhető volt, de a jövőért érzett aggodalmat messze nem osztotta a Kádár-korszak politikája. Ezért, amikor a hatvanas évek közepén Fekete Gyula javaslatot tett a gyermekgondozási segély bevezetésére, elsősorban gazdasági és lélektani indokokat sorakoztatott fel. Annak idején többek között így érvelt: „Ha azoknak az anyáknak, akik szüléskor szívesen otthon maradnának néhány évre, minden három éven aluli gyermek után havi öt-hatszáz forint segélyt juttatnánk, csupán gazdasági szempontból nézve is mintegy megkétszerezhetnénk az állami dotáció” – a bölcsődei ellátás költségeinek a – „hatásfokát. Persze nemcsak az állam járna jobban, hanem az anyák és a gyerekek is. És azok az anyák is, akik hivatásszerűen végzett munkájukból nem szívesen szakadnának ki évekre: kevésbé zsúfolt bölcsődékben biztosabban elhelyezhetnék a gyerekeiket.”

A Magyarország felfedezése című szociográfiai könyvsorozatban 1970-ben jelent meg az Éljünk magunknak? című kötete, amelyben Fekete Gyula összegezte a családról és a gyermeknevelésről a Nők Lapja hetilapban rendezett olvasói vita mintegy ezeregyszáz levelének a vallomásait és javaslatait. Személyes élményem, hogy a hetvenes években mekkora nagy érdeklődés kísérte országszerte a művelődési otthonokban a vitával kapcsolatban rendezett író-olvasói találkozókat.

Fekete Gyula a gyermeknevelés terheinek a fokozatos növekedését hivatásos érdekvédelemmel kívánta megfékezni: már 1982-ben szorgalmazta a Nagycsaládosok Országos Egyesülete létrejöttét – amit csak öt év múlva engedélyezett a politika –, és Fekete Gyula volt az, aki korán, mindenki más előtt és mindenkinél határozottabban javasolta a főállású anyaság intézményét. A népességfogyás várható gondjait beemelte a közbeszédbe és a felelős nemzetpolitikai magatartásba. A rendszerkritikus Fekete Gyula íróból rendszerváltó, vezető MDF-es politikus lett, és kezdeményezésére a családellenes személyi jövedelemadózás bevezetésének évében, 1988 októberében a Magyar Demokrata Fórum nagy sikerű, mintegy 1100 résztvevőt mozgósító népesedéspolitikai fórumot rendezett Szegeden, amikor a magyar jövő megmentése érdekében követeltük a gyermeknevelést ellehetetlenítő adók és illetékek eltörlését. Az elmúlt évtizedben a Fidesz–KDNP-koalíció kormányai nagyrészt lebontották a gyermeknevelést megnehezítő adó- és illetékrendszert, lakás- és foglalkoztatáspolitikát. Történelmi felelősségünk, hogy Fekete Gyula érvényes gondolatai, jövőképe határozza meg a továbbiakban is a drámai népességfogyást lassító és megállító családpolitikánkat, illetve azt a külpolitikai törekvésünket is, hogy Európa más országai ne a migrációtól, a bevándorlók foglalkoztatásától reméljék gazdaságuk fennmaradását, hanem gyermekeik, unokáik vállalásától és képzésétől.

„Európa! S.O.S.!” A jövendőt megalapozó parlamenti munkánkhoz adjon erőt Fekete Gyula röpirata, amiből egy-egy példányt kérésre az ellenzéki képviselőknek is átadok, elküldök.

 

Az Országgyűlés alelnökének napirend előtti felszólalása elhangzott 2018. november 19-én a parlamentben

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép