Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor: Az írószövetség közgyűléséhez
2016. december 13.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntő beszéde elhangzott a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén Budapesten, 2016. december 10-én.

Tisztelettel köszöntöm a szellemi honvédelem tisztikarát, tábornokait!

Az első szabad választásokat követően, 1990 után gyökeresen megváltozott az irodalom, az irodalmi közélet és ezzel együtt az írók helyzete. Sokan keserűen, mások riadtan, de mindenképpen kényszeredetten vettük tudomásul, hogy megváltozott a közérdeklődés az irodalmi művek iránt, és a hatalomnak sem olyan fontos ma már, hogy mi történik az irodalom különböző fórumain, ki mit ír, ki mit publikál, milyen írásoknak adnak helyet a szerkesztők. Az előző rendszerben a magunk módján, a magunk eszközeivel szabadságharcot folytattunk a szólás, az írás, a testületi munka szabadságáért. Küzdöttünk, ügyeskedtünk a törvénybe nem foglalt cenzúra, a politikai diktátumok ellen.

Akár a kommunista hatalom, mi is tűrtünk, tiltakoztunk, és ha jónak ítéltünk egy ügyet, akkor azt támogattuk. Az írónak rangja, erőtere volt, olykor – 1956-ban – történelmi térereje is, a hatalomnak pedig vagy nyílt és brutális vagy alattomos, regulázó eszköztára.

Immár több mint két és fél évtizede élünk az idézőjeles „szabadságban”, és igencsak megritkult a levegő körülöttünk. Az írói–erkölcsi–esztétikai értékeket hordozó művek, könyvek, folyóiratok példányszáma erősen csökkent. A szövegértés minősége nem csak az iskolában romlik.

Mi pedig regényt írunk, verset, drámát, esszét, mert nem tehetünk mást, ha erre érzünk rendeltetést és belső késztetést. Úgy vélem, ha van bennünk tehetség is, ha hiszünk abban, hogy az irodalomnak, a művészetnek, és magának az olvasásnak is van értékteremtő jelentősége az emberi életben, a nemzeti nyelv, a magyar észjárás, az egyetemes kultúra és erkölcs erősítésében, akkor szembe kell menni a megtévesztő csillogást adó, divatos áramlatokkal.

Szervezkedni kell, új helyzeteket, lehetőségeket kell teremteni a művészet, a közélet és a média világában. Ehhez áldozatos munka és bátorság kell. A bátorság párosulva a tehetséggel, ha alkotásokban ölt testet, végül megtérül nemzetünk életében.

Mindehhez nélkülözhetetlen az a fajta állami szerepvállalás, állami segítség is, amelynek nem lehet célja az irodalmi folyamatokba, az írói, alkotói munkába való beavatkozás. Az állam humánus és nemzeti, keresztény értékrendje, értéktudata alapján kötelessége, hogy anyagi, szervezeti kereteket nyújtson az alkotási folyamat megvalósulásához, a szellemi honvédelem minőségi teljesítményéhez.

A Magyar Írószövetségben megújuló erővel dolgozzunk egymásért is, de azzal a józanító tudattal is, hogy végül külön-külön, sokszor magunkra hagyatva, Személyünk Köztársaságában kell megvívnunk a magunk küzdelmeit. A magam személyes küzdelmét próbálom érzékeltetni, amikor például a képviselői fogadóórán négyszemközt jön a kérdés:

Ugye segít rajtam?
- néz rám és tapad arcomra
minden mondata.
Érzem, ahogy bennem a sorsa
gyökeret ver és a szívem is
kalimpál egyre hangosabban.
Zsong a fejem.
Mit tegyek, hogy több legyek,
mint festett szobor a templomban?

Lezsák Sándor

 

Elhangzott 2016. december 10-én Budapesten, a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép