Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor a kisebbségi nyelvhasználatról tárgyalt Kijevben az ukrán parlament alelnökével
2016. március 11.

A nemzetiségi nyelvek ukrajnai használatának újraszabályozásáról folytatott megbeszélést pénteken Kijevben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Okszana Szirojiddal, az ukrán házelnök helyettesével.

A magyar parlament alelnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i kezdetének tiszteletére tartott rendezvényekre érkezett az ukrán fővárosba. A négyszemközti beszélgetést - mint Lezsák Sándor az MTI kijevi tudósítójának a találkozó után elmondta - az ukrán törvényhozás elnökhelyettese kezdeményezte.

Az ukrán fél részéről elhangzott, hogy a kisebbségi nyelvhasználatot érintő elképzeléseikről készek egyeztetni ukrajnai társadalmi és politikai szervezetekkel kiemelten a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), valamint a magyar parlament azon tagjaival, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak.

Lezsák Sándor a megbeszélésen meghívta ukrán partnerét Lakitelekre. Szirojid a meghívást elfogadta, és várhatóan augusztus végén a műfordítói tábor vendége lesz, ahol előadást is tart a kisebbségi nyelvhasználat ukrajnai helyzetéről, továbbá megismerkedik a Lakitelek Népfőiskola munkájával.

Az Országgyűlés alelnöke jelezte ukrán partnerének azt a problémát, hogy jelenleg - és már hosszú ideje - nincs Ukrajnának kinevezett nagykövete Budapesten. Szirojid ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a nagykövet mielőbbi kinevezését, egyetértve tárgyalópartnerével abban, hogy ez a helyzet nehézségeket okoz a két ország közötti együttműködés koordinálásában.

Lezsák Sándor a kijevi magyar nagykövetség ünnepi fogadásán mondott beszédében kifejtette véleményét, miszerint mára eltorzult az 1848-49-es forradalom hármas jelszava, a "szabadság, egyenlőség, testvériség". "Az egyenlőség létrehozta az iszonyatos kommunista diktatúrát, a testvériség a nácizmust, a liberalizmus pedig iszonyú erővel rombolja a valóságunkat" - jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy Petőfi "kiterjeszteni akarta a szabadságot, nem pedig kisajátítani".

Rámutatott arra, hogy míg Európát migránsok árasztják el, eközben Ukrajna fenyegetett állapotban van. Hangsúlyozta: Magyarországnak, mint szomszédos országnak, "elemi érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, megőrizze függetlenségét, erősödjön és gazdagodjon".

Kijelentette, hogy az első, a második és a harmadik - azaz a hidegháború - után most már a negyedik világháború dúl "sajátos eszközökkel". "Ezen a taposóaknákkal telített területen, fenyegetettség állapotában kell nekünk - akár országon belül, akár a szomszédos országokkal, a visegrádi négyekkel együtt - képesnek lennünk elhárítani azt a migránstömeget, amely rendkívüli állapotot hozhat létre hosszabb távon" - fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép