Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 22. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor: a honismeretben csak nemzeti maximum létezik
2014. június 30.

A honismeretben nincs nemzeti minimum, csak nemzeti maximum létezik: mindig lehet kicsit mélyebben, jobban, hatékonyabban csinálni – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke a Tájak - korok - életmódok a Kárpát-medencében - XLII. Országos Honismereti Akadémia hétfői megnyitóján, Kecskeméten.

Lezsák Sándor a városháza dísztermében tartott eseményen mondott köszöntőben felidézte: a honismeret hőskora az 1970-es években volt a hazafias népfront védelmében, egyesek szerint aranykalitkájában. „Ekkoriban a gyógyszerek mellett könyveket és gondolatokat is csempésztünk a határon túli magyarlakta területekre, hiszen a fejünk nem volt vámköteles” – fogalmazott.

Nagy út vezetett ettől az időszaktól a hungarikum törvényig, ám utóbbi egyik legfőbb letéteményese is a honismereti mozgalom – húzta alá az alelnök.

Emlékeztetett arra is, hogy a Honismeret első számának kézbe vétele az 1970-es években sokak közös élménye volt, a folyóirat akkoriban „a szellemi honvédelem forrását” jelentette, a helytörténészek „gyűjtögető életmódja” pedig tömegek számára mutatott követendő életformát. Erre az időszakra tehető Csoóri Sándor szavaival élve a „nomád nemzedék kora”, amikor a fiatalok az olykor elzárt, máskor szem előtt lévő tudást és hagyományt a korszerűvel ötvözve teremtettek új értékeket.

Rámutatott: a honismeret egy meghatározó bázisát, valamint kultúrájának egy fontos szeletét Kecskeméten teremtették meg az elmúlt évtizedekben. A helyiek munkásságukkal egy izgalmas korszakot átívelve valódi kincsestárat hoztak létre – tette hozzá.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke az eseményen arról beszélt: az Országos Honismereti Akadémia több mint négy évtizede a honismeret legnagyobb Kárpát-medencei fóruma, melynek a Bács megyeszékhely 2001. után második alkalommal ad otthont. E találkozók szervezői és résztvevői sohasem mondtak le a természettel szimbiózisban élő ember eszményképéről – fogalmazott hangsúlyozva, hogy a hagyományos tájszemlélet elválaszthatatlan népi, illetve nemzeti hagyományainktól és a mozgalom résztvevőinek közös célja, hogy a tájat, amelyben élünk, ne csak lakóhelyünknek, hanem otthonunknak tekinthessük.

A július 4-én záruló konferencia programjára kitérve az elnök kiemelte: három szekcióban összesen 14 előadást tartanak. Emellett számos egyéb esemény is színesíti a közös munkát, amelynek egyik legizgalmasabb mozzanataként említette a kecskeméti piac hajnali megtekintését.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hölvényi György a Kölcsey Kör kecskeméti vendége
2018. szeptember 20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép