Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 9. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák: Oroszország is Európa része
2015. április 21.

Oroszország éppúgy Európa része, mint a nyugati-európai vagy a közép-európai országok - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kedden egy az Oroszország és Közép-Európa közötti együttműködési lehetőségekről rendezett budapesti nemzetközi konferencián.

Lezsák Sándor kiemelte: nincs jó vagy rossz, jobban vagy kevésbé európai ország. Az európai országok csak egymást megértve, egymás értékeit és érdekeit tiszteletben tartva tudnak együtt élni, és ez egy mindig aktuális üzenet - hangsúlyozta.

Kifejtette: az európai együttélés kereteit kell alakítani, meg kell ismerni egymás gondolatait, és nem közvetítőkön keresztül, hanem egymással beszélve, ha kell, vitatkozva is. Úgy vélte, ez minden területre vonatkozik, és a politika, valamint a gazdaság mellett a kultúra az a nyelv, amelyet mindannyiunknak értenünk kell.

Lezsák: Oroszország is Európa része

Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet közölte: jelenleg kétségtelenül bizonyos problémák mutatkoznak Oroszország és a közép-európai országok kapcsolataiban, de a legfontosabb a nyílt és őszinte párbeszéd fenntartása.

A diplomata szerint az Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatok sem nevezhetők egészében felhőtlennek.

Az Oroszország és a közép-európai régió kapcsolataiban jelentkező problémák között említette a nagykövet a szankciókat, a biztonsági kérdéseket, a NATO-határok kiterjesztésének kérdését, továbbá a bizalomhiány kialakulását. Aggasztó, hogy mesterséges módon lezárulnak a kommunikáció csatornái, amelyek korábban éveken át lehetőséget teremtettek a rendszeres párbeszédre, a problémák felvetésére és megoldására - vélekedett.

Vlagyimir Szergejev ezért hangoztatta a nyílt és őszinte párbeszéd jelentőségét, és azt, hogy e dialógusnak a kölcsönös tiszteleten, egymás érdekeinek figyelembe vételén kell alapulnia.

A Gorcsakov Alapítvány rendezvényén Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar-orosz kapcsolatokat sok eredmény és jó együttműködés jellemzi.

Közölte, a magyar külpolitikát alapvetően az ország földrajzi elhelyezkedése és az itt töltött 1100 éves államiság tapasztalatai határozzák meg. Kifejtette: Magyarország ezen hosszú időszak alatt mindig a Nyugat és a Kelet határvonalán helyezkedett el, és mindig veszteségeket kellett elkönyvelnie, ha a Nyugat és a Kelet rajta keresztül viaskodott, de mindig szép hasznot realizált, ha rajta keresztül kereskedtek.

Ezért Magyarország a jövőben is abban érdekelt, hogy a tranzithelyzetét kihasználhassa, így a magyar külpolitika egyik legfontosabb célja, hogy az EU-orosz kapcsolatok mielőbb visszatérjenek a normális kapcsolatépítés szakaszába - mutatott rá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: valódi stratégiai partnerségre van szükség Magyarország és Oroszország, valamint az unió és Oroszország között.

Balogh Csaba úgy fogalmazott, Oroszország megkerülhetetlen tényező marad az EU számára, és ez fordítva is így van, a világ és Európa problémái "nem kezelhetők Oroszország bevonása nélkül, főleg nem ellenében". Hozzátette: mindemellett Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy nem mindenben ért egyet azzal, ahogyan Oroszország a külkapcsolatait kezeli.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép