Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumról
2015. október 9.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szervezték meg a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumot.

 Lezsák a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumról

A Lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat - fogalmazott Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Hungarikum Bizottság tagja, a Dr. Lábadi Károly és Loksa Gábor (szerk.): Drávaszög és Szlavónia Kollégium című könyv bevezetőjében. A teljes írást alább közöljük.

Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amely szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumot. Szakmai vezetője Lábadi Károly, nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató, technikai szervezője a Népfőiskola részéről Loksa Gábor volt.

A két alaklommal, tavasszal és ősszel egy-egy hetes helyszíni kutatómunkánk első feldolgozását tartalmazó füzetünk a Lakiteleki Népfőiskola Kárpát-medencei Szabadegyetem Drávaszögi napjára jelent meg. Az értékfeltáró terepmunkában nyolc egyetem és főiskola hallgatói, tanárai vettek részt. Lelkiismeretes munkájukat ezúton is köszönöm. Ők készítik elő az októberben a Drávaszögben sorra kerülő konferenciát, ahol bemutatjuk a horvátországi magyar lakta települések általuk gyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kárpátalján négy, Erdélyben négy, Bákó környékén egy, a Vajdaságban három, a Felvidéken két, az Őrvidéken és a Muravidéken egy-egy kollégium értékfeltáró munkáját készítjük elő.”

Dr. Lábadi Károly és Loksa Gábor (szerk.): Drávaszög és Szlavónia Kollégium című könyve az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg Lakiteleken, 2015-ben, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

(Forrás: gondola.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép