Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezajlott az orosz mesemondó verseny
2013. december 16.

A Tolsztoj Társaság ismét egy vélhetően hagyománnyá váló vetélkedőt bonyolított le a Lakitelek Népfőiskolán 2013. december 12-én és 13-án. Az orosz mesemondó verseny 2013 októberében százhetven olyan magyar és határon túli általános iskolának szóló versenyfelhívással indult, ahol még folyik orosz nyelvoktatás.

A vállalkozó kedvű 6., 7. és 8. osztályos tanulóknak egy kötelezően – oroszul és magyarul is – előadandó Lev Tolsztoj-mesével, valamint egy szabadon választott orosz klasszikus vagy népmesével kellett készülniük a vetélkedőre. A mesemondó versenyhez tartozott egy rajzpályázat is: a gyerekek az előadandó meséjükhöz illusztrációt készíthettek.

A zsűri tagjainak, Dr. Szűcs Olgának, a Tolsztoj Társaság elnökének, Dr. Goretity Józsefnek, a Tolsztoj Társaság alelnökének, valamint Kozma Andrásnak, a Nemzeti Színház dramaturgjának igen nehéz volt döntenie: a jelentkező gyerekek ugyanis – felkészítő tanáraikkal közösen – nagy munkát végeztek, amikor két orosz mesét is gyönyörűen, kívülről megtanultak, s azokat jobbnál jobb ötletekkel fűszerezve adták elő. Ezért a zsűri az első helyezett Herdon Sára mellett, aki felkészítő tanárával, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájában oktató Becs Katalinnal nem mást, mint egy ötnapos szentpétervári utazást nyert, a zsűri két különdíjat is kiosztott. Az egyiket az a Kispesti Waldorf Általános Iskolába járó Papp Mátyás kapta, aki nemcsak elmondta, de el is játszotta a meséit, a másikat pedig az a Pozsonyi Tímea, aki Szerbiából, a Nicola Drakulic Általános Iskolából érkezett, s akinek az iskolájában ugyan nem tanítják az orosz nyelvet, de ő kedvet érzett a versenyre, és megtanulta a két mesét egy számára teljesen ismeretlen nyelven, kívülről.

Lezajlott az orosz mesemondó verseny

A rajzpályázatra beérkezett illusztrációk is nehéz feladat elé állították a zsűrit, így végül két első díjat is kiosztottak Petz Gilennek és Kovács-Palkó Orsolyának, a második helyezett pedig Kovács Veronika lett. Mindhárom rajzkészítő a Kispesti Waldorf Általános Iskola tanulója.

A verseny kiváló hangulatát fokozta Trill Zsolt színművész úr fellépése, aki az első versenynap végén Ljudmila Ulickaja, illetve Puskin meséiből adott ízelítőt a résztvevőknek.

A gyerekek és tanáraik pedig biztosra mondták, hogy jövőre újra eljönnek vetélkedni. S 2014-ben rajtuk kívül várjuk szeretettel azokat is, akik esetleg idén még nem mertek belevágni ebbe a nem könnyű, de annál nemesebb versengésbe.

Dr. Gyürky Katalin
irodalomtörténész, a verseny főszervezője

További fotók a Lakitelek Népfőiskola képtárában

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép