Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezajlott az orosz mesemondó verseny
2013. december 16.

A Tolsztoj Társaság ismét egy vélhetően hagyománnyá váló vetélkedőt bonyolított le a Lakitelek Népfőiskolán 2013. december 12-én és 13-án. Az orosz mesemondó verseny 2013 októberében százhetven olyan magyar és határon túli általános iskolának szóló versenyfelhívással indult, ahol még folyik orosz nyelvoktatás.

A vállalkozó kedvű 6., 7. és 8. osztályos tanulóknak egy kötelezően – oroszul és magyarul is – előadandó Lev Tolsztoj-mesével, valamint egy szabadon választott orosz klasszikus vagy népmesével kellett készülniük a vetélkedőre. A mesemondó versenyhez tartozott egy rajzpályázat is: a gyerekek az előadandó meséjükhöz illusztrációt készíthettek.

A zsűri tagjainak, Dr. Szűcs Olgának, a Tolsztoj Társaság elnökének, Dr. Goretity Józsefnek, a Tolsztoj Társaság alelnökének, valamint Kozma Andrásnak, a Nemzeti Színház dramaturgjának igen nehéz volt döntenie: a jelentkező gyerekek ugyanis – felkészítő tanáraikkal közösen – nagy munkát végeztek, amikor két orosz mesét is gyönyörűen, kívülről megtanultak, s azokat jobbnál jobb ötletekkel fűszerezve adták elő. Ezért a zsűri az első helyezett Herdon Sára mellett, aki felkészítő tanárával, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájában oktató Becs Katalinnal nem mást, mint egy ötnapos szentpétervári utazást nyert, a zsűri két különdíjat is kiosztott. Az egyiket az a Kispesti Waldorf Általános Iskolába járó Papp Mátyás kapta, aki nemcsak elmondta, de el is játszotta a meséit, a másikat pedig az a Pozsonyi Tímea, aki Szerbiából, a Nicola Drakulic Általános Iskolából érkezett, s akinek az iskolájában ugyan nem tanítják az orosz nyelvet, de ő kedvet érzett a versenyre, és megtanulta a két mesét egy számára teljesen ismeretlen nyelven, kívülről.

Lezajlott az orosz mesemondó verseny

A rajzpályázatra beérkezett illusztrációk is nehéz feladat elé állították a zsűrit, így végül két első díjat is kiosztottak Petz Gilennek és Kovács-Palkó Orsolyának, a második helyezett pedig Kovács Veronika lett. Mindhárom rajzkészítő a Kispesti Waldorf Általános Iskola tanulója.

A verseny kiváló hangulatát fokozta Trill Zsolt színművész úr fellépése, aki az első versenynap végén Ljudmila Ulickaja, illetve Puskin meséiből adott ízelítőt a résztvevőknek.

A gyerekek és tanáraik pedig biztosra mondták, hogy jövőre újra eljönnek vetélkedni. S 2014-ben rajtuk kívül várjuk szeretettel azokat is, akik esetleg idén még nem mertek belevágni ebbe a nem könnyű, de annál nemesebb versengésbe.

Dr. Gyürky Katalin
irodalomtörténész, a verseny főszervezője

További fotók a Lakitelek Népfőiskola képtárában

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép