Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 22. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lesz szellemi utánpótlás - Tízen nyerhetik el az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat
2018. augusztus 19.

Pályázatot hirdet fiatal bölcsészeknek és alkotóknak az Oláh János szerkesztői ösztöndíj elnyerésére az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. A pályázatokat elbíráló kuratórium és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a tegnapi sajtótájékoztatón az ösztöndíj részleteit ismertette a Józsefvárosi Galériában.

Az Oláh János (1942–2016) József Attila-díjas író, költő, a Magyar Napló néhai főszerkesztőjének nevét viselő ösztöndíj célja, hogy segítséget nyújtson a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy egy folyóirat nemcsak megjelenési felület, hanem szellemi közeg is. Egy jó szerkesztő pedig nemcsak válogatja és megjegyzésekkel látja el a szövegeket, hanem segíti az alkotót élete és pályája különböző szakaszaiban.

– Viszont az egyre gazdagabb lehetőségeket kínáló állami alkotói ösztöndíjrendszerben szerepükhöz képest eddig háttérbe szorultak a szerkesztők, aminek talán az lehet az oka, hogy míg egy alkotói tehetség elhivatottságot jelent, addig a szerkesztői talentum egy megpályázott státus, egy munkahely rendszeres fizetéssel. De pályakezdőként folyóiratot vagy könyveket szerkeszteni legalább annyira elhivatottság, mint az alkotás. Éppen ezért az Oláh János szerkesztői ösztöndíj ideje alatt egy fiatal szerkesztő nyugodtan dolgozhat egzisztenciális biztonságban, amelynek során kifejtheti alázatos, de nélkülözhetetlen munkáját – mondta az államtitkár.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében mentora, Oláh János munkásságát méltatta, aki az elsők között mert fiatalítani, felismerve annak jelentőségét, hogy a könyv- és folyóirat-kiadásnak kell az utánpótlás, ezért ki kell nevelni egy olyan nemzedéket, amely szellemi örökségüket folytathatja. Az ösztöndíj ötletéhez pedig olyan komoly támogatókat is találtak, mint Lezsák Sándor költőt, az Ország­g­­yűlés alelnökét vagy Balogh Zoltán minisztert.

Szentmártoni János beszédét a kuratórium tagjainak ismertetésével zárta: Mezey Katalin író, költő, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője, Oláh János özvegye, Erős Kinga kritikus, esszéista, a Magyar Írószövetség titkára, Orbán János Dénes író, költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, Szaniszló Krisztián kulturális tanácsadó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kabineti munkatársa, valamint saját maga.

Mezey Katalin beszédében felidézte, hogy mióta megszűnt az állami cenzúra és bárki megjelentethet irodalmi kiadványt, sokat csökkent a szerkesztői színvonal. – De az ösztöndíjnak hála végre minőségi javulás következhet be, mert olyan szerkesztőket képeznének ki a szakma fortélyaira, akik a magyar szépirodalmat és mindazokat az értékes szellemi termékeket, amelyek a kulturális területeken létrejönnek, minőségi szaktudással és professzionális minőségben gondoznák a nyomtatott és az online felületeken egyaránt – hangsúlyozta a költő.

A pályázatokat szeptember 15-ig kell beadni. Olyan, 35 évesnél fiatalabb jelentkezőket várnak, akik nem részesülnek egyéb ösztöndíjakban. Összesen tízen nyerhetik el a kétévente induló, kétéves ösztöndíjat, melynek összege havonta bruttó 200 000 forint. A pályázónak a szokásos adatlapokat kell benyújtania a személyes adataival, amely a Mank Nonprofit Kft. internetes oldaláról tölthető le, illetve a befogadó intézmény nyilatkozatát, amelynek fő profilja a könyv- és folyóirat-kiadás, a kiadóval egyeztetett szakmai tervet és a várható eredményeket. A szakmai bírálat szempontjai a benyújtott pályázat összetettsége, minősége és az egyén elhivatottsága lesznek.

Magyar Idők

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hölvényi György a Kölcsey Kör kecskeméti vendége
2018. szeptember 20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép