Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Látogatóközpont épül a pusztában
2017. február 8.

Hiánypótló beruházásba kezd idén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. 180 millió forintos beruházás kertében építi meg a Bugac kapuja elnevezésű látogatóközpontot. A projektet szerdán Kecskeméten a Természet Házában mutatták be.

A látogatóközpont a puszta bejáratában épül és a Bugac kapuja nevet kapta. A projekt célja a természeti, kulturális és történelmi örökségeink bemutatása. Megvalósítására 180 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park – mondta el a sajtótájékoztatón Ugró Sándor a nemzeti park igazgatója.

A látogatóközpont az 1850 körül épült Buzsik-csőszház néven ismert műemléki tanyacsoport mellett épül meg és egész évben fogadja majd a látogatókat. A 260 négyzetméteres hasznos alapterületű fogadóépület építésének kivitelezése idén augusztusban kezdődik és várhatóan jövő év végére fejeződik be – tette hozzá az igazgató.

Látogatóközpont épül a pusztában

A Bugac kapuja elnevezésű épület és a benne lévő kiállítás sokoldalú információt nyújt majd a térség Natura 2000-es területeiről, azok élővilágáról, valamint motiválja, felkészíti a látogatókat a terepi programokra. A tájba illő épületet többfunkciósra tervezték. Alkalmas lesz csoportok fogadására, tájékoztatására, a túrák kiinduló helye, továbbá konferenciák, találkozók helyszíne lehet. Az épület egy időben 50 látogató fogadására lesz alkalmas. Évente 10 ezer látogatóval számolnak – részletezte Ugró Sándor. Beszámolt arról is, hogy a projekt részeként elkészül a Homoki erdők emlékútja elnevezésű tanösvény is, amely a legveszélyeztetettebb homoki erdőtársulatokat és a Natura 2000 jelölő fajokat mutatja be. Tovább a Bugacon már meglévő tanösvényeket, turisztikai célú objektumokat is egységes rendszerbe foglalják és túraútvonalra fűzik a terepi tájékozódás megkönnyítése érdekében.

Látogatóközpont épül a pusztában

Természeti örökségünk megőrzése

Egyre fontosabbá válik a környezetvédelem napjainkban, ezt a számok is igazolják. Az előző uniós ciklusban környezet- és természetvédelemre 2300 milliárd forintot fordítottunk. A mostani ciklusban pedig 500 milliárddal többet, azaz 2800 milliárd forintot. Ha ehhez még hozzáadjuk a területalapú támogatásokat, vagyis a zöldítésre fordított 740 milliárd forintot, akkor már 3400 milliárd forintról beszélhetünk. Természetesen ebbe a hőszigeteléstől a környezetbarát autókig minden beletartozik.

Szűkebb értelemben 38 milliárd forintot fordítottunk csak a környezetvédelemre. Ennek keretében legfontosabb tevékenységként a természetes és természet közeli élőhelyek rehabilitációja történt meg. De ennek keretében erdei iskolák, történeti kertek, bemutató helyek is megújultak. Javítottuk a természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételeit is. A természeti örökségeink megőrzésének szerves része az ökoturizmus, az értékeink bemutatása. Ezt célt szolgálja a Bugac kapujának megépítése is – mondta el a sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Látogatóközpont épül a pusztában

A bugaci kisvasutat is újra kell indítani

Meggyőződésem, hogy a Bugac kapuja megépítésével új korszak kezdődik Bugac életében – fogalmazott a sajtótájékoztatón Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője. A honatya beszámolt arról is, hogy a község határában az elmúlt esztendőkben az egyik legnagyobb régészeti feltárás történt meg. Mint mondta, Rosta Szabolcs vezetésével a régészek föltárták az Aranymonostort, melyre épülve készült egy nagyívű idegenforgalmi program, amely jól kapcsolódik a Nemzeti Park elképzeléseihez. Lezsák Sándor szerint a tervezett 10 ezres látogatói létszám megsokszorozható, ha sikerül újraindítani a bugaci kisvasutat és hasznosítani a település alatt lévő termálvizet. Úgy látja, mindezek megvalósulásával Bugac ismét visszanyerheti régi hírnevét és a térség egyik kiemelt idegenforgalmi központja lehet.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép