Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lakitelekre érkezett az Emlékezz Európa nemzetközi diáktábor
2016. augusztus 13.

Az 1956-os Pesti Srác Alapítvány a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – fiataljai számára nyári diáktábort szervezett. A budapesti programokat követően pénteken és szombaton Lakiteleken táboroznak a közép-európai fiatalok.

Lakitelekre érkezett az Emlékezz Európa nemzetközi diáktábor

A fiatalok a hétfő délutáni érkezést után, kedden közösen felkeresték Budapest nevezetességeit: az ’56-os Emlékhelyet és Nagy Imre szobrát a Kossuth téren, majd látogatást tettek az Országházban és a Terror Háza Múzeumban, végül a Hősök terét és a Gellért-helyi Sziklatemplomot nézték meg.

Szerdán Csehország budapesti nagykövetségén 1956-os történelmi konferencián vettek részt. Juraj Chmiel cseh nagykövet köszöntőjét követően Pongrátz Ernő kuratóriumi tag az 1956-os Pesti Srác Alapítványt mutatta be. Kávássy János Előd, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kutatója Közép-Európa történetét ismertette, kiemelve a visegrádi államok történetének nevezetes fordulópontjait, az 1956-os poznani és budapesti forradalmat, az 1968-as prágai tavaszt, az 1980-as szolidaritás mozgalmat és az 1989-es rendszerváltási folyamatot.

Jaroslaw Pajaczyk, a Lengyel Kulturális Intézet igazgatóhelyettese ugyanitt az 1956-os és 1980-as lengyel eseményekről tartott előadást. Szűcs Andrea Nóra, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium V4 referense a Nemzetközi Visegrádi Alap alapításáról és tevékenységéről tájékoztatta a résztvevőket. Szerda délután a táborozók látogatást tettek Visegrádon, ahol a fellegvárban megnézték, hol tartották a nevezetes 1335-ös királytalálkozót.

Csütörtökön a fiatalok megtekintették a kiskunmajsai ’56-os Múzeumot, majd az ’56-os Kápolnát, ahol virágcsokrot helyeztek el Pongrátz Gergely és Pongrátz Ödön 56-os szabadságharcosok síremlékénél.

A Lakiteleki Népfőiskolára való megérkezést követően, pénteken prezentációs előadásban mutatkoztak be egymásnak a táborozók, akik Varsóból, Ostravából, Kassáról és Budapestről érkeztek. Megtekintették Edvin Snore: Soviet Story című filmjét, majd Pongrátz Ernő alapítványi kurátor saját gyermekkori példáján mutatta be, milyen nehéz volt egy emigráns családnak új egzisztenciát teremteni Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon.

Lakitelekre érkezett az Emlékezz Európa nemzetközi diáktábor

Az Emlékezz Európa tábor vasárnap reggelig folytatódik Lakiteleken, koncerttel, sportversenyekkel és tábortűzzel. A táborról szóló videók és képek a remembereurope.com oldalon tekinthetők meg.

Lizik-Varga Katalin

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép