Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. május 27. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lakiteleken ülésezik a Csemadok országos tanácsa
2015. szeptember 12.

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) országos tanácsa, Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének a vendégeként szombaton és vasárnap Lakiteleken ülésezik.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke az MTI-nek elmondta: a magyar kormány támogatása nélkül a felvidéki magyarság legnagyobb társadalmi egyesülete nem tudna működni, mert Szlovákiában működési támogatást nem kapnak. Ezért is fontos, hogy a magyar kormány által támogatott kiemelt intézmények között szerepel az egyesület - tette hozzá.

A Csemadoknak több mint 50 ezer tagja van. Néhány kivételtől eltekintve, minden olyan településen, ahol magyarok élnek, van szervezete - érzékeltette a szlovákiai magyarok szervezetének beágyazottságát a Felvidéken.

A Csemadok programja a magyar nyelv és a hagyományok ápolását, a magyar nemzethez való tartozás erősítését jelenti, amely befogad minden felvidéki magyart - mondta. Fontosnak nevezte, hogy a szervezetben mindenki megtalálja a számítását.

A Csemadok elnökének szavai szerint "a felvidéki magyarság nincs jó szellemi kondícióban", összehasonlítva a Kárpát-medence máshol élő magyar közösségeivel.

"A rendszerváltás után sem vagyunk mi, felvidéki magyarok a jelenlegi szlovákiai helyzet győztesei" - fogalmazott, hozzátéve: ezért nagy szükség van arra, hogy a civil közösség hatékonyan vegyen részt helyi és országos szinten is a közéletben.

A szervezet célként fogalmazta meg, hogy a következő parlamenti választásokon a felvidéki magyarságnak hatékonyabb képviselete legyen a szlovák parlamentben - fűzte hozzá.

A Csemadok elnöke közösségépítő erőnek nevezte, hogy "méltó helyen, az egykori lakiteleki találkozó szellemiségét tükröző" környezetben ülésezhetnek. Lakitelekről mindenki tudja, hogy mit jelent a rendszerváltozásban, mit jelent a Kárpát-medence magyarságának összekovácsolásában - jegyezte meg.

Bárdos Gyula emlékeztetett arra, hogy Lezsák Sándor, aki a külhoni magyarok nagy barátja és segítője, már 45 évvel ezelőtt, a Lakiteleki Művelődési Házban felvidéki irodalmi estet szervezett a legnevesebb szlovákiai magyar írók és költők részvételével.

Lezsák Sándor köszöntője után ismertette a Lakiteleki Népfőiskola történetét, a kollégiumok munkáját, valamint a kiemelt kormányzati beruházásként induló fejlesztéseket. Elmondta, hogy a Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró program keretében a Felvidéken is megkezdődik a munka, amelyhez a Csemadok szakmai támogatására is számítanak.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép