Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kurultáj - Lovas és íjász programok augusztusban Bugacon
2014. június 26.

Harci bemutatók, lovas versenyek és íjász programok is várják az érdeklődőket augusztus 8. és 10. között Bugacon, a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés ünnepén.

A Magyar-Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség meghívására mintegy 120 csapat érkezik Bugacra, köztük Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. A Kurultáj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye, egy hatalmas színes forgatag, amelyen a hun-türk tudatú népek képviselői ízelítőt adnak saját kultúrájukból, valamint bemutatkoznak a Kárpát-medence hagyományőrző egyesületei, közösségei és alapítványai - mondta el Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke csütörtökön az MTI-nek.

A háromnapos eseményen csaknem 30 nemzet képviselői - ujgur, azeri, avar, baskír, kazakisztáni madjar, kirgiz, kumik, mongol, nogaj, türkmén, bolgár, balkár, burját, csuvas, gagauz, kabard, karacsáj, karakalpak, kazak, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, tuvai, jakut, magyar - vesznek részt.

Az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítást - több múzeum együttműködésével - két óriásjurtában rendezik be: az egyik sátorban a magyar és az avar, a másikban a szkíta (szarmata) világot bemutató tárlat látható. A több mint 20 méter átmérőjű Atilla-sátorban a hun korszak elevenedik meg, az érdeklődők itt megtekinthetik A hunok bejövetele című félkörképet is.

A programok között avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, korabeli bronzöntési technológiák bemutatása, népzene és néptánc mellett páncélos-gyalogosok párbajversenye, lovas harci bemutatók és ismeretterjesztő előadások is szerepelnek. A magyar ősvallás felelevenítői több száz táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját.

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet. Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy az íjász távlövés világrekordját a Kurultájon állította fel Mónus József hajdúnánási íjász 2012-ben.

Mint elmondta, az elmúlt években szinte tömegmozgalommá erősödött a magyar őskultúra iránti érdeklődés és ennek egy sajátos formája ez a rendezvény, ahol a hagyományőrzők bemutatkozhatnak és megismerkedhetnek egymással. A nagykövetségek visszajelzései szerint egyedülálló a magyar törzsi gyűlés újraélesztése, amely megjelenik a rokontudatban, de a keleti nyitás politikájában is.

Az első Kurultájt 2007-ben Kazahsztánban tartották meg, aztán 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, majd 2010-ben és 2012-ben Bugacon rendezték a találkozót.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép