Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kuriózum a Lakiteleki Népfőiskola most induló képzése
2016. szeptember 30.

Nemzeti italuk a zöld tea, az étkezések – ahogy az elmúlt évszázadokban – úgy ma is a földön törökülésben zajlanak, az étlapon pedig a közismert csirke és kacsa mellett a galamb is megtalálható. Ez csak egy töredéke a többezer éves Üzbegisztán hagyományainak, amellyel ma már az „iskolapadban” ismerkedhetünk meg.

Nem elírás az előbbi mondat. A Lakitelek Népfőiskola kihelyezett tagozataként, valamint a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány támogatásával indult tanfolyamokon nem csak a keleti nyelvek elsajátítására van lehetőség, a „diákok” betekintést nyerhetnek az adott ország kultúrájába, megismerkedhetnek szokásaikkal és hagyományaikkal is.

Számomra nem is volt kérdés, hogy jelentkezem a kurzusra – meséli Renáta, aki az ELTE arab-török szakán végzett. Így már érthető honnét ered a keleti nyelvek iránti vonzalma. Hozzáteszi azt is, számára a nyelv kiválasztása volt a legnagyobb kihívás. A baskír és az üzbég között hezitált, de végül utóbbi győzött. A döntő érv az volt, hogy rengeteg nyelvtanulást segítő hang-és írott anyag van fent az interneten üzbégül, amely a későbbiekben is sokat segíthet számára a tanulásban.

Renátának nem okoz nehézséget az üzbég nyelv elsajátítása, bár az, hogy beszél törökül, mindenképp sokat segít neki ebben. „Sok a hasonlóság a két nyelv között, az üzbég nyelvtana azonban lényegesen egyszerűbb. A pontos kiejtéssel viszont már vannak gondok. Az akadályok leküzdésére viszont hatalmas segítség, hogy anyagnyelvi oktatók tanítanak, ami további előnnyel jár.” – teszi hozzá Renáta.

A tökéletes kiejtés mellett rengeteg plusz információhoz jutunk, sokszor az ő élettörténetükön át nyerünk bepillantást a különböző régiók múltjába, mindennapjaiba, szokásaiba, tradícióiba. Ez pedig olyasmi, amit nem lehet sem könyvből, sem máshonnan elsajátítani.” – osztja meg személyes tapasztalatát.

A Lakitelek Népfőiskola kihelyezett tagozataként, valamint a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány támogatásával indult tanfolyamokon nem csak üzbégül tanulhat az ember. A választható nyelvek közt megtalálható még az azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur is. Mivel ezeket a nyelveket nem oktatják intézményi keretek között Magyarországon, a 4 hónapos tanfolyam jó lehetőség bárki számára, hogy ez idő alatt alapszintű kommunikációs készségre tegyen szert. 2016. november 14-től kedvezményes nyelvi és országismereti tanfolyam indul, kezdő szinten azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur és üzbég nyelvből. Az alapozó képzés időtartalma 32 óra, a képzést anyanyelvi előadók bevonásával, kis létszámú csoportokban szervezik. A képzés alapgondolata is az volt, hogy ezek a manapság egzotikusnak számító nyelvek és kultúrák elérhető közelségbe kerüljenek, anyanyelvi előadók segítségével.

„Éppen ebben látom ennek a tanfolyamnak az egyik fő feladatát: nem csak egyszerűen átadni a diákoknak a belarusz nyelv ismereteit, hanem megtanítani nekik ennek a tudásnak a használatát is. Másik – nem kevésbé fontos – feladat megismertetni a diákokat a hazámmal a belarusz nép kultúrájával és tradícióival.” – mondja Larisza, aki szerint a nyelv kulturális kód egy-egy néphez, nemzethez. Mindig jó hangulatban telnek a belarusz oktató órái.

„Mi nagyon sokat nevetünk. Például legutóbbi alkalommal új szavakat tanultunk, az állatok témakörben. Egyetlen diáknak sem jutott eszébe, hogy lesz magyarul barszuk (барсук)… Nézték a képet, néztek egymásra és csak nevettek, de senki nem tudta megmondani melyik állat az. Nagyon vicces szituáció volt, habár a megoldás igen egyszerű: borz.”

A tanfolyam iránt érdeklődők október 17-ig adhatják be jelentkezésüket a lakitelki Népfőiskolán, az oktatáson való aktív részvétel feltétele pedig az angol vagy az orosz nyelv ismerete.

pestisracok.hu

 

A részletek megtekintéséhez kattintson ide!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép