Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 17. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kultúratolmácsok estje
2018. december 5.

Kiss Gy. Csaba: Szükség van műfordítókra, akik ismerik a szomszédos népeket, és tudnak az ő irodalmukból fordítani – A kis szláv nyelvek tanszékein alig vannak hallgatók. A szomszédos népek kultúrájának megismerése minden magyar számára fontos lehet. Ezt szolgálja az az egyedülálló kezdeményezés, amelynek létrejöttéről és működéséről Kiss Gy. Csaba címzetes egyetemi tanár nyilatkozott lapunknak.

–  Mi is tulajdonképpen a Németh László műfordítói tábor ?

–  A különleges kurzus Lezsák Sándor ötlete volt. Mert szükség van műfordítókra, akik ismerik a szomszéd kultúrákat, és tudnak ezekből a nyelvekből fordítani. Egy nyári táborra gondolt, ahol megismerkedhetnének a fiatalok – a 35 év alattiakról van szó – a Lakiteleki Népfőiskolán a műfordítás műhelytitkaival. Még 2016 tavaszán fölkért a tábor szakmai vezetésére, én pedig a bohemista Mészáros Andort hívtam, hogy segítsen a tábor szervezésében. Így kezdtük el tervezni az egyhetes rendezvényt. A szomszédságot a történelmi szomszédokkal (csehek, lengyelek) együtt értettük. Nyelvek szerinti műhelyekre gondoltunk, megtaláltuk a közép- és fiatal nemzedékhez tartozó irodalmárokat, műfordítókat egy-egy műhely irányítására.

 

–  Zökkenőmentes volt a szervezés?

–  A legnehezebb a résztvevők toborzása volt. A kis szláv nyelvek és a román egyetemi tanszékein alig vannak hallgatók, fiatal műfordítójelölteket nem könnyű találni, hiszen alapföltétel, hogy ismerjék valamennyire azt a nyelvet, amelyből fordítani akarnak. 2016 augusztusában ötvenegynéhány résztvevővel tartottuk meg az első tábort. Azóta még két táborra került sor. Kitűnő műfordítók, irodalomtörténészek jöttek el előadást, foglalkozást tartani. Csak néhány nevet említve: Zoltán András egyetemi tanár, Kovács István költő-történész, Ladányi István docens Veszprémből, Pálfalvi Lajos docens-műfordító a Pázmány-egyetemről, Blazsetin István irodalomtörténész a pécsi egyetemről, Vörös István költő. Annak külön örültünk, hogy Németh László Magda lánya részt vett mind a három tábor megnyitóján.

 

–  Mi a mai bemutatkozás különlegessége?

–  Az idei évtől együttműködünk az Országos Idegennyelvű Könyvtárral (kézikönyveket, nagyszótárakat kaptunk kölcsön a munkához). Örültünk, hogy náluk lesz mód a felolvasásra. A műhelyvezetők válogatták ki a fordítandó szövegeket, ezekkel dolgoztak a fiatalok. Most pedig előkészítették a bemutatásra érdemes szövegeket, hiszen a jövő évi táborra szeretnénk az eddigi legjobb fordításokból egy antológiát megjelentetni. Az első lépés a mostani felolvasás volna, ahol versek és szemelvények hangoznak majd el a fordításokból. Talán ezzel tudjuk népszerűsíteni is a műfordítói tábort a fővárosban is. A résztvevők többsége ugyan nem budapesti volt, köztük nem egy határon túli magyar, de reméljük, lesznek újabb érdeklődők.

 

*

Ma este 17 órakor az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (Budapest 1056, Molnár utca 11.) bemutatkozik a lakiteleki Németh László közép-európai fordítótábor. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre.

 

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép