Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kulturális konferencia - Népfőiskolák, nemzeti kultúra és kulturális alapellátás a témák között
2016. január 12.

Lezsák Sándor a népfőiskolák ösztönző szerepéről, Fekete György a nemzeti kultúra és a nemzet kultúrája közötti összefüggésről, Hoppál Péter a kulturális alapellátáshoz kapcsolódó célokról beszélt a nemzeti kultúrával foglalkozó szakmai konferencia első részében kedden az Országház Felsőházi termében.

Kulturális konferencia - Népfőiskolák, nemzeti kultúra és kulturális alapellátás a témák között

A kultúra megtartó erejét hangsúlyozó blokkban Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a népfőiskolák hozzájárultak a magyarság nemzeti öntudatának, összetartozásának megteremtéséhez.

"A népfőiskolák akkor kerülnek előtérbe, amikor a nép kultúrája, jövője veszélybe kerül. Olyan szellemi törekvéseket képviselnek az ezekhez köthető mozgalmak, amelyek történelmi összefüggésben keresik a válaszokat a mindennapi élet döntő kérdéseire" - mondta Lezsák Sándor.

Felidézte, hogy Trianon után a népfőiskolák a magyar társadalmi valóság széles körű megismertetésének feladatát végezték el a parasztság körében, majd a kisbirtokosok gazdasági életét segítették. Kitért arra, hogy a kommunista hatalom nem tűrte a keresztény szellemiségű népfőiskolák működését, vagyonukat államosították, vezetőiket üldözték, majd a rendszerváltás után a közművelődés leépülésének időszakában alakultak újra népfőiskolák Magyarországon, ekkor, 1990 telén alakult a lakiteleki intézmény is.

"Az újjászervezett Nemzeti Művelődési Intézet és a lakiteleki népfőiskola megalapozta a népfőiskolai hálózat stratégiai kereteit. Az a szemlélet, az a nemzeti és népi elkötelezettség, erkölcsi vállalkozás és társadalomjavító szándék, ami a két világháború között jelen volt, ma is alapját szolgáltatja a népfőiskolai közművelődési törekvéseknek. Másfél éve elkészült a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózatról egy mintegy kétszáz oldalas tanulmány, amely jövőképet, stratégiai célt, programot, módszertant és gyakorlati lépéseket fogalmaz meg" - jegyezte meg Lezsák Sándor.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a kultúra hármas egységéről beszélt, amely a tanítás és a tanulás, a tudományok arzenálja, valamint a művészet sokfélesége szerepel. "E hármasság megtagadása tévedés, és az ember élete értelmének megengedhetetlen korlátozása" - vélekedett.

Kiemelte: a múltunkban gyökerező és a közös jövőre irányuló nemzeti kultúrát kiegészíti a magyar nemzetnek az európai és egyetemes eredményekre támaszkodó kultúrája.

"A kétféle megközelítés a mindennapi arány kérdése" - tette hozzá. Fekete György úgy vélte, hogy a mi sajátosságaink nem jelentenek befelé fordulást, hanem hozzáadott értéket képviselnek.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kulturális alapellátással, a közszféra illetékes intézményeinek összefogásával a társadalom valamennyi szereplőjét hozzásegítik ahhoz, hogy a művelődés a mindennapi élet részévé váljon.

"A kultúra újrapozícionálásáról van szó, egy jövőkép felvázolásáról. Vissza kellene találnunk a kultúra eredeti, latin nyelvű értelméhez, hogy a 21. század Magyarországán a kultúra a minden nap művelt értékeket takarja" - szögezte le Hoppál Péter.

"Az elmúlt másfél évben a kulturális alapellátás kerekasztala ülésein egyfajta kohéziós szemlélet alakult ki, ötezren a közszférában, 25 ezren a teljes spektrumban dolgoznak azért, hogy sikerüljön a kultúra felemelt társadalmi szerepét betölteni" - fogalmazott Hoppál Péter. Példaként említette, hogy Magyarországon évente több mint 1,5 milliós a hangversenyek látogatottsága, 2,3 milliós a könyvtáraké, 6,4 milliós a színházaké, 9,5 millió a múzeumok esetében, a közművelődés többi rendezvénye tekintetében ez a szám 76,5 millió.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép