Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Közkinccsé teszik a hungarikumokat
2015. szeptember 8.

Szombaton lesz a Magyar Értékek Napja a budapesti Szent István téren – Kézművesek, gyerekprogramok várnak mindenkit.

A megyei és települési értéktárak örömünnepe lesz a magyar értékek napja – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a fővárosi Szent István téren szombaton megrendezendő programról a tegnapi beharangozó sajtótájékoztatón. A Bazilika előtt kézművessátrak is lesznek, gyerekprogramok és zenés-táncos fellépések is várják az érdeklődőket, este pedig Sebestyén Márta ad koncertet.

 Közkinccsé teszik a hungarikumokat

Lezsák Sándor, Hoppál Péter és Pesti Imre a sajtótájékoztatón
(Fotó: Varga Imre)

Második alkalommal rendezik meg a magyar értékek napját a helyi értékek, a hungarikumok jegyében: szombaton a budapesti Szent István téren várják az érdeklődőket, jelképeként annak a fontos, értékfeltáró folyamatnak, amely a hungarikumtörvénnyel kezdődött.

A Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége közös rendezvényének tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján a program fővédnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt: minden megyében található megyei értéktár, országszerte mintegy hatszáz településen van helyi értéktár is, ezek nagy ünnepe lesz az összejövetel. Hangsúlyozta: fontos, hogy a jövőben is megtalálják a támogatásnak azt a formáját, amely a legkisebb településeken élők értékteremtését, tudásának átadását segíti. Meglátása szerint a magyarság és a kereszténység ünnepévé szerveződhet a magyar értékek napja.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Kárpát-medence összefogásának is nevezte az eseményt. „Unikális értékeink feltárása, betagozása és megőrzése a cél, vagyis nemzeti kincseinket a hungarikumok országos rendszerébe építeni. Nemcsak nemzeti értékeink megóvása, de a közösségi lét hiányának kezelése is feladatunk” – mutatott rá. Szavai szerint a hungarikumtörvény lehetőséget és esélyt ad arra, hogy a 21. század eszközeivel tudjuk feldolgozni és közkinccsé tenni értékeinket. Mint mondta, ezt a programot szolgálja a kulturális alapellátás gondolata is: egyrészt az értékek feltárása, dokumentálása és továbbadása ügyét, másrészt azt, hogy az értékek ne csak egy szűk réteg kiváltságai legyenek. „A kulturális alapellátással esélyt szeretnénk adni a minőségibb életre azoknak az embereknek, akiknek eddig nem volt módjuk kultúránk mélyebb megismerésére. Hiszünk abban, hogy a jövő a kistelepülések erejében van: a falu közösségében, a valamely értéket létrehozó közösségben, a családban, tágabb értelemben pedig a nemzetben” – fogalmazott.

Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke beszédében úgy fogalmazott: Budapest invitálja a vidéket, hogy közösen vonultassák fel értékeinket. „Minden településnek megvannak azok a szellemi hagyományai, amelyeket érdemes továbbadni. Minden azon alapul, hogy megtaláljuk azokat, akikre jövőt lehet építeni” – mondta.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán tárgyakat és szellemi alkotásokat mutatnak be a rendezvényen, hiszen a különböző kézművessátrakban és pavilonokban ott lesznek az alkotók is. Hangsúlyozta, a határon túli termékek nem elkülönülve, hanem tájegységekkel közösen lesznek bemutatva, ahogyan az egykor összetartozott.

Szombaton kiállítják a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét is, a szimbólumértékű kódex és térkép 2013-ban a magyar értékek napjáról indult világjáró útra. A rendezvényen a gyerekeket játszóház, szabadtéri játékok, ismeretterjesztő foglalkozások szórakoztatják, lesz magyaragár-bemutató és táncház, fellép mások mellett a Kecskemét Táncegyüttes, a Balassagyarmati Dalegylet, Radics Tibor tárogatóművész és a Somogy Táncegyüttes. Az este hat órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, valamint a Hunyadi Véndiák kórus közös hangversenye lesz a Szent István-bazilikában.

Szilléry Éva

(Forrás: www.MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép