Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kötetbe foglalták a helyi értékeket
2015. november 3.

A helyi és a környező települések értékeit ismerteti az a könyv, amelyet az elmúlt héten mutattak be a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Ezer példányban jelent meg az a kötet, amely Kiskunfélegyháza, Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Jászszentlászló és Kunszállás értékeit mutatja be, egy sikeres pályázat eredményeként. A száz oldalas kiadvány ott lesz a könyvtárak polcain, de bárki számára megvásárolható.

A fotókkal illusztrált könyv a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület kiadásában jelent meg a Hungarikum Bizottság támogatásával. A szerzők és szerkesztők célja az volt, hogy mindenki megismerhesse Kiskunfélegyháza és a környező települések értékeit.

– Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy Magyarországon megalakult a Hungarikum bizottság, ehhez kapcsolódóan pedig megyei, települési szinten létrejöttek a helyi értéktárak. Sok tradicionális, hagyományőrző értéke van a magyar vidéknek és gazdaságnak, amelyek egy globalizálódó világban könnyen eltűnhettek volna. Éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy megalakuljon az értéktár bizottság, és felleljük azokat az értékeket, amelyek térségünkben még megtalálhatók. Kiskunfélegyháza nem egyedül szerepel ebben az értéktárban, a környező települések is csatlakoztak hozzánk, így nagyon értékes közös munkát tudtunk megvalósítani velük. Ezekből az értékekből már több bekerült a megyei értéktárba, és bízunk abban, hogy ezt követően a Hungarikumok közé is bekerülhetnek olyan értékek, melyek a kistérséget jellemzik. Megőrzésükben fontos szerepe van ennek a kiadványnak – fogalmazott a könyvbemutató alkalmával Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere.

A kötetet Fekete Beatrix szerkesztette. Az értékek kutatásában jelentős szerepet vállalt a Petőfi Sándor Városi könyvtár és a Kiskun Múzeum, de a munkába civil szervezetek is bekapcsolódtak. Fekete Beatrix ismertette a kiadvány öt fejezetét, és a rendszerezés alapelveit is. Az értékek a könyvben, a terjedelem miatt, erősen tömörített változatban jelentek meg, de reprezentálják Kiskunfélegyháza és a környező települések értékeit. Az értéktár bizottság gyűjtőmunkája még nem zárult le, továbbra is várnak javaslatokat, amelyek bekerülhetnek a helyi értékek közé. A könyvbemutató alkalmával minden jelenlévő kapott egy-egy könyvet, amit a szerző kérésre dedikált is.

Kötetbe foglalták a helyi értékeket

A kötetet Fekete Beatrix szerkesztette

Szellemi és tárgyi örökségek

A könyv bemutatja Kiskunfélegyháza kulturális örökség szellemi és tárgyi javait. Szerepel benne többek között Balázs Árpád zeneszerzői tevékenysége, Fekete János helytörténeti munkássága, Holló László Kiskun Múzeumnak adományozott képei, Kapus Béla ének-zene pedagógusi és karvezetői munkássága, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tevékenysége. A kiemelkedő műemlékek közül: a Hattyú-ház, a Kalmár kápolna, a Nepomuki Szent János szobor, Petőfi Sándor szobor, a Sarlós Boldogasszony templom és plébánia, illetve a Szentháromság szobor. A sportolók és életműveik között betekintést nyerhet az olvasó Besze László, Juhász László, Mészáros Gyula, Mizsei György, Szabó Emese, Tulit Péter, Zubek Mihály és még több jeles sportoló életútjába. Az agrár- és élelmiszergazdaság viszonylag kevés teret kapott. A szomszédos települések pedig két-két oldalon mutatkoznak be.

Szentirmay Tamás

(Forrás: Baon.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép