Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kötetbe foglalják a Kurultáj előadásait
2016. augusztus 13.

Közös kötetbe foglalják a Kurultájon, a rokontudatú népek hagyományőrző rendezvényén szombaton és vasárnap elhangzó tudományos értekezéseket - tájékoztatta az eseményt szervező Magyar Turáni Alapítvány kommunikációs vezetője az MTI-t szombaton.

Szakács Árpád elmondta, a Kurultáj szervezésekor kiemelt szempont volt, hogy a magyarság őstörténetével kapcsolatos legújabb kutatásokat a tudományos hitelesség talaján mutassák be. Hangsúlyozta, kifejezetten olyan előadókat kértek fel, akik a saját szakterületükön már bizonyítottak, de fontosnak tartották, hogy fiatal kutatók is előadási lehetőséget kapjanak.

A rendezvényen Angela Marcantonio, a római La Sapienzia egyetem nyelvésze az uráli nyelvcsalád állapotáról és a magyar nyelv eredetéről tartott előadást. A professzor szerint a hivatalos finnugor-uráli elmélet megalapozottságához hiányzik a kellő számú és mélységű lexikai vagy morfológiai szintű bizonyíték. A nyelvcsaládhoz tartozáshoz sokkal több hasonlóságra és megfelelésre lenne szükség a magyar és a finn, vagy a magyar és a szamojéd nyelv között - jegyezte meg. Hozzátette: kétségtelen, hogy létezik hasonlóság, de mindössze tipológiai szinten, ez viszont nem mérvadó, hiszen a török és a magyar, valamint a török és a finn nyelvek között is vannak azonosságok. A professzor hangsúlyozta, a magyar nyelv az eurázsiai tipológiai övezeten belül egyedülállónak tekinthető. A hasonlóságokat keresve más nyelvekkel pedig megállapítható, hogy több azonosságban osztozik a török nyelvvel, mint a finnel vagy a szamojéddal.

Kötetbe foglalják a Kurultáj előadásait

Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke Nemzetben gondolkodni, a nemzetért cselekedni című előadásában hangsúlyozta, a Kurultáj erkölcs és összetartó erő, a rokontudatú népek bizalmi tőkéje, valamint az ősök iránti tisztelet. Hozzátette: folyamatosan kell azonban keresni azokat az építőelemeket, amelyekkel tovább erősíthető a rokontudat.

A cselekvő nemzetpolitika a gyakorlatban a hétköznapok apró munkáját jelenti - fogalmazott, kifejtve, hogy a budapesti Szent Imre-gimnáziumban a lakiteleki Népfőiskola olyan ország- és nyelvismertető kurzust indított, ahol egyebek mellett a tatár vagy kirgiz nyelvvel lehet megismerkedni. A tervek között szerepel az is, hogy valamennyi, vagyis a 27 hun és török tudatú nemzet nyelvét, országát és területét ismertető programot is elindítanak a budapesti gimnáziumban - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a lakiteleki Népfőiskolán évek óta műfordítói táborokat szerveznek. A Németh László nevét viselő táborban kis műhelyekben, professzorok vezetésével az adott ország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és külföldi diákok közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket.

Lezsák Sándor örömét fejezte ki, hogy sok fiatal vesz részt a Kurultájon, így a lehető legautentikusabb helyen és módon találkozhatnak a magyarság őstörténetével, a múlttal.

A Kurultáj, Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye vasárnap estig tart Bugacon.

(Forrás: MTI)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép