Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kósa Lajos sem menthette meg az ''utált fideszest''
2014. október 15.

A tíz egyéni választókerületből kilencet nyertek meg a Nemzeti Fórum színeiben induló jelöltek Kiskunfélegyházán. Sőt az ő jelöltjük, Csányi József lett a polgármester is. A jobboldal megosztottsága ellenére csak egy mandátum termett az MSZP–DK összefogásnak.

– Mindannyian az egzisztenciánkat tettük föl arra, hogy ne folytatódjék, ami Kapus Krisztián polgármestersége alatt zajlott – nyilatkozta a Népszabadságnak Horváth Gábor, aki az előző ciklusban a Fidesz színeiben lett önkormányzati képviselő, vasárnap pedig a Nemzeti Fórum jelöltjeként jutott a testületbe.

Horváth többedmagával részese volt már annak a 2013-as próbálkozásnak is, amikor megkísérelték Kapus Krisztiánt megbuktatni. Akkor nem sikerült lemondásra bírni, 2014 nyarán pedig, noha a helyi Fidesz-szervezet Csányi József vállalkozót választotta jelöltnek, a párt országos elnöksége ezt fölülbírálva Kapus Krisztiánt indította.

Piros lámpa: a mikrofonnál a vesztes Kapus Krisztián.
Lezsák Sándor a háttérből figyel
(Banczik Róbert / Népszabadság)

A Kapus munkájával, még inkább pedig erőszakos, megfélemlítő magatartásával elégedetlen fideszesek konkurens jobboldali csapatot állítottak a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum helyi szervezetének zászlaja alatt. Mivel egy rivális jelölőszervezet színeiben indultak el, ezzel automatikusan kizárták magukat a Fideszből. Lezsák, a város országgyűlési képviselője és választókerületi elnöke azzal, hogy hallgatólagosan támogatta a helyi szervezet döntését, szembefordult a Fidesz elnökségével.

A helyi képviselőjelöltek szerint ezzel nagy személyes kockázatot vállalt – bár a döntést állítólag a választás eredményétől tették függővé. Kapus Krisztiánék durva, lejárató kampányt folytattak, amelyben nem kímélték sem Csányi József polgármesterjelöltet, sem Lezsák Sándort.

– Nekem nem volt politikai előéletem, így az általam képviselt vállalkozásokat és a magánéletemet próbálták kikezdeni – mondta lapunknak Csányi. – Nem akartuk fölvenni ezt a stílust, mert akkor magunk is lealacsonyodtunk volna ellenfeleinkhez.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Kapus Krisztiánt támogató kampánygyűlésen személyében is támadta Lezsák Sándort. Félegyházával kapcsolatban is elhangzott, hogy ha nem a Fidesz jelöltjeit választják, akkor majd nem kapnak megfelelő támogatást a kormánytól.

Ám Horváth Gábor nem tart ettől: – A Fidesz pártközpontja elveszítette a várost, mert nem hallgatott Lezsák Sándorra. De a kormány nem veszítette el, mert továbbra is a jobboldal irányítja Kiskunfélegyházát.

Lezsák Sándor nem kívánt nyilatkozni a megkeresésünkre. Kerényi János, a Fidesz regionális pártigazgatója azonban válaszolt kérdéseinkre.

– Méretes zakót kaptunk Félegyházán – mondta Kerényi, aki a választás napjáig kitartott Kapus Krisztián és csapata támogatása mellett. A direktor úgy gondolja: a félegyházi választók nem a Fideszről mondtak ítéletet, hanem Kapus Krisztiánról, hiszen a Fidesz megyei listájára nagyon sok szavazat érkezett a városból. Kerényi hétfőn gratulált Lezsáknak, és elismerte, hogy ő látta jól a félegyházi helyzetet.

A pártigazgató szerint mindketten elég makacs emberek, eltérően álltak hozzá a kérdéshez. A végén azonban tartottak attól, hogy a jobboldali megosztottság és az ádáz küzdelem odavezet, hogy nevető harmadikként a baloldal szerez győzelmet.

Ez nem következett be, az MSZP és a DK csapata mindössze egy mandátumhoz jutott a kompenzációs listán. Nem olyan régen, 2006-ban – emlékeztetett Kerényi – még MSZP-s országgyűlési képviselője és SZDSZ-es polgármestere volt Kiskunfélegyházának, most viszont a baloldal szinte megsemmisült.

Csányi József már az átadás-átvételre gondol. Megjegyeztem neki, sokan hivatkoztak arra, hogy a félelem légköre alakult ki a városban. Van-e okuk félni ezúttal azoknak, akik ott maradtak, és kiszolgálták a most megbukott polgármestert?

– Mindenkinek lehetőséget adunk, hogy bizonyítsa a tudását. Felkészült emberektől nem szeretnénk megválni. Tudunk olyan felkészült, volt munkatársakról, akiknek el kellett innen menniük és szívesen visszajönnének, de csak akkor döntünk, ha már tisztán látunk.

Tanács István

(Forrás: NOL.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép