Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Koronka Lajos: Fába mentett tudás

A '90-es évek elején megváltozott a technikus helye és szerepe a társadalomban, ezért az iskolának is váltania kellett: saját koncepciót dolgoztunk ki. Az oktatás a hagyományostól indulva halad a korszerű felé: a gyerek kezdetben kizárólag hagyományos szerszámokkal dolgozik, hogy elsajátíthassa mindazt, amit a korábbi asztalosok évszázadok alatt felhalmoztak, s csak ezek után kerülhet sor a korszerű, számítógép vezérelte eszközök megismerésére.

Nem az az elsődleges célunk, hogy mindenkiből művész legyen, hanem az, hogy felkészült, a nemzetközi piacon az EU-csatlakozás után is versenyképes szakembereket képezzünk. Húsz év múlva csak azok boldogulnak majd, akik a hagyományos kézművesismeretek birtokában, korszerű technikát alkalmazva, egyéni ötleteik alapján készítik a bútorokat.

A jövő trendjét célzó konkrét oktatás során öt szakmai tárgyat, ábrázoló geometriát, faipari szerkezettant, szakrajzot, anyagismeretet, valamint bútor- és stílustörténetet tanulnak a diákok. (…)

Az intézmény csak megnevezésében szakközép, valójában középiskola, ahol magas szintű szakmai képzés folyik, például heti öt magyar órát s négy idegennyelv-órát tartanak a diákoknak.

A gyerekek tizennégy éves koruktól kezdve járhatnak ide, ami azért szerencsés, mert ha valakiről menet közben kiderül, hogy nem a szakmai, hanem a humán tárgyakat kedveli jobban, még módjában áll váltani. De ha váltanak is, a fa megismerése, a fafaragás alapjainak elsajátítása mindenképp hasznukra válik.

A fával végzett munka sikerélményt ad. Ezen túl a fához mint élő anyaghoz közelíteni, tudatosítani, hogy a fa érték, mindenképpen nevelő hatású, amely megváltoztathatja a gyerek környezethez való viszonyát, környezettudatos szemléletet alakíthat ki benne.”

(Részlet a Koronka Lajossal készült interjúból, melyet Regényi Huba: Bútorcsodák nyolcvan óra alatt című cikkéből, a Heti Válaszból idéztünk.)

 

Koronka Lajos: Fába mentett tudás

Koronka Lajos
pedagógus, iskolaigazgató

Budapesten született 1949-ben. Nős, három fiú gyermek édesapja.

Tanulmányait Budapesten folytatja. A Bolyai János Gimnáziumban érettségizik (1967), majd egyetemi diplomát szerez a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán (1973).

A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában, illetőleg jogelődjében tanít 1974-től, majd 1992 óta az iskola igazgatója.

Vezetése alatt a gazdasági rendszer változása követelményeinek megfelelően átértelmezte a technikussal szembeni elvárásokat. A nagyvállalati középvezető képzésről, a kis-, illetve középvállalkozás vezető-, irányító- és végrehajtó feladataira történő felkészítés került a képzés központjába. Ennek keretében a központi dokumentumok elvárásain túlmenően ismét bevezette az évszázados hagyománnyal bíró „vizsgaremek” készítést a végzősök számára.

A vizsgaremekekből az iskola aulájában rendezett kiállítás már több mint két évtizede sok látogatót vonz a fiatal szakembert alkalmazni akaró vállalkozók közül.

Munkája elismeréséül 2012-ben Németh László-díjat kapott.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép