Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Környezettudatos karácsonyvárás Vasváron
2015. december 21.

A Kardos László Általános Iskolában tematikus napot szervezett a Körforgás Egyesület pénteken. Újrahasznosított anyagokból készült ruhák bemutatója és akadályverseny is szerepelt a programok között.

A rendezvény házigazdája Boros László, a Körforgás Egyesület munkatársa volt, aki elmondta: a civil szervezet 2009­ben alakult. Aktívan részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésben. Feladatuknak tekintik a környezeti nevelést. Ennek érdekében szerveznek a vasvárihoz hasonló, szemléletformáló rendezvényeket.

A cél a környezettudatos gondolkodás elmélyítése és a szelektív gyűjtés népszerűsítése. Hogy miként? Hát úgy, ahogy a vasvári általános iskolában is tették. Csupa játékos feladattal. – Különös nap a mai. Kicsit más, mint a többi. Ma a programmal a föld szeretetére, tiszteletére szeretnénk felhívni a figyelmeteket – mondta köszöntőjében Sejberné Szabó Mariann, az iskola igazgatónője.

Környezettudatos karácsonyvárás Vasváron

A tematikus napon jelen volt V.Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is. –Az ünnep és a hulladék fogalma mintha ellentétben lenne egymással. Szabad­e ilyenkor erről szólni? Igen. Mert súlyos és nagy a baj. Nem hogy szabad, hanem kell szólni – kezdte beszédét az államtitkár. Majd arról beszélt a diákoknak, hogy súlyos a helyzet a világban környezetszennyezés szempontjából. Magyarország nagyságú szemétszigetek úsznak, lebegnek a Csendes óceánban, melyek vastagsága nyolc­tíz méter is lehet. Ezek a szigetek ugyan töredeznek, de nem bomlanak le. – Mit lehet tenni? – tette fel a kérdést a diákoknak a politikus. Majd így folytatta: – Hogy a szemetet a kukába dobjuk, az a minimum. De a legeredményesebbek akkor vagyunk, ha eleve megakadályozzuk, hogy legyen hulladék.

Környezettudatos karácsonyvárás Vasváron

V. Németh Zsolt tanácsot is adott hallgatóinak: Mielőtt eldobnánk valamit, nézzük meg, hogy nem lehet­e használni azt valami másra. Ha nem, akkor még mindig szóba jöhet, hogy a hulladékkal akár fűteni is lehet. Persze speciális szűrőberendezés kell ehhez. Ha mindez nem kivitelezhető, akkor legyen csak a folyamat vége a lerakó. – Karácsony este lesz. Biztos vagyok benne, hogy a legkisebb dolgok is jó nagy dobozba lesznek csomagolva. Persze fontos a szép csomagolás. Csak ne felejtsük el, hogy azt el is lehet rakni, és később mást belecsomagolni. Ezzel is tettünk már valamit az újrahasznosításért – javasolta az államtitkár a diákoknak.

V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a hulladék újrahasznosítása ma már külön iparág. Utalt egy olasz cégre, amelyik használt autóponyvából készít táskákat. Szó volt arról: harminc PET­palackból már divatos estélyi ruhák készülhetnek. Az államtitkár angliai példát is hozott: évente száz tonnányi elhasznált tömlőt dobnak ki ott a tűzoltók. Az anyaga erős. Szintén népszerű külföldön az a táska, mely ezekből készül. A politikus arra is kitért, hogy az újrahasznosítás gondolata nem újkeletű. Mindig is benne volt az emberekben ez az ösztön. Negyven, ötven évvel ezelőtt kiváló lábtörlők készültek a tejeszacskókból hasított szálakból. A demizsont természetbarát bálamadzagból fonták körbe a régiek. Édesapjától pedig azt látta, hogy a Pannónia motorkerékpár motorja, miután kiszolgálta az idejét, kerti kiskocsit hajtott. Sokan járnak máig ilyennel a hegyre, a kiskertekbe.

Környezettudatos karácsonyvárás Vasváron

Az államtitkár végül úgy összegezte köszöntőjét, hogy ilyen és hasonló ötletekkel lehet megakadályozni egyénileg is, hogy sok hulladék keletkezzen. A megnyitót követően a politikus az iskola egyik diákjának apró ajándékot adott át. Természetesen környezetbarát anyagból készült papírzacskóban. Benne újrahasznosított anyagú toll és gyümölcsök voltak. Ilyen csomagot a vasvári iskola minden tanulója kapott később. A hulladékjelmezbemutatón kiderült, a ruhakavalkádnak csak a képzelet szabott határt. PET­palackból, dobozból, újságpapírból születtek a jobbnál jobb öltözetötletek. A divatbemutató után az alsósok az aulában kézműves foglalkozásokba kezdtek. Rongyból, kupakokból, PET­palackból, csuhéból készítettek díszeket, játékokat, használati tárgyakat.

A felsősök közben ügyességi játékokban vettek rész. Az akadálypályák és a feladatokhoz felhasznált eszközök természetesen környezetbarát anyagból készültek. Végül kora délután a divatbemutató és az akadályversenyek eredményhirdetése után a Kis Hétrét Együttes adott műsort a vasvári általános iskola diákjainak.

Fotó: Pogács Mónika

(Forrás: vaol.hu/Pogács Mónika/V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép