Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. augusztus 18. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Konferencia és imázsfilm bemutató Hódmezővásárhelyen
2015. szeptember 21.

Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között mutatták be a Csongrád Megyei Értéktár elemeit bemutató „Nemzeti értékeink” című imázsfilmet. A filmbemutatóval összekapcsolt konferencián a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást.

Almási István polgármester köszöntőbeszédében elmondta, Hódmezővásárhely hagyományőrző település, amely igyekszik megtartani régi értékeit és bízik abban, hogy a megyei értéktárba egyre több helyi nevezetesség kerül. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszámolt a filmbemutatót megelőző bizottsági ülésről, amelynek döntése alapján további 6, közülük 4 hódmezővásárhelyi nemzeti érték gazdagítja az így már 60 elemből álló megyei értéktárat.

Konferencia és imázsfilm bemutató Hódmezővásárhelyen

Fotó: Szilágyi Gergely

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitóelőadásában Széchenyi Istvánt idézte: „A jó törvény nem zavarja túlságosan az életet.” A hungarikum törvény is egy ilyen törvény, segítségével pozitív folyamatok indultak el hazánkban. Egykoron, az akkori politika hibájából „szerep nélküli települések” alakultak ki, megindult a kisvárosokból nagyvárosokba való vándorlás. A hungarikum törvény segítségével, pályázatok kiírásával helyzetbe tudjuk hozni a magyar közösségeket, a magyar értékeket, hungarikumokat- mondta el az Országgyűlés alelnöke.

Konferencia és imázsfilm bemutató Hódmezővásárhelyen

Fotó: Szilágyi Gergely

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Csongrád megye értékeit bemutató imázsfilmet érdemes lenne szinkronizálni, hogy más anyanyelvűek is megismerkedhessenek értékeinkkel. Szakáli István Loránd rámutatott, a hungarikum törvény is a maga nemében hungarikum. A Földművelésügyi Minisztérium a hungarikum törvénnyel kapcsolatos végrehajtói, oltalmazó feladatokat lát el, biztosítja azt a keretrendszert, amely a hungarikum mozgalomban tevékenykedő emberek munkájához szükséges. A hungarikum mozgalom sikertörténet, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a legfrissebb adatok szerint 532 helyen jött létre települési értéktár.

Konferencia és imázsfilm bemutató Hódmezővásárhelyen

Fotó: Szilágyi Gergely

A helyettes államtitkár kiemelte: idén júniusban az Országgyűlés elfogadta a 2012-es hungarikum törvény módosításait, amelybe sikerült beépíteni az elmúlt három év gyakorlati tapasztalatait. Többek között az is indokolta a törvénymódosítást, hogy a hungarikum mozgalom csak az országhatárokon innen volt sikertörténet, a cél az, hogy mindez a határokon túl lendületet kapjon. A határokon túli értékgyűjtésnek is meg kell felelnie a hazai logikának, így a Magyar Állandó Értekezleten részt vevő külhoni szervezetek a saját országuk vonatkozásában külhoni nemzetrész értéktárat működtethetnek. Emellett a külhoni önkormányzatok, jogi személyek saját országuk vonatkozásában – a külhoni Magyar Állandó Értekezletre meghívott szervezet támogatása esetén - települési, tájegységi értéktárat hozhatnak létre. A cél az, hogy az országhatáron túl is megvalósulhasson a helyi szintű értékgyűjtés és az alulról felfelé érkező kezdeményezések támogatása.

Konferencia és imázsfilm bemutató Hódmezővásárhelyen

Fotó: Szilágyi Gergely

A Nemzeti Értékpiramis rendszerében az értékek gyűjtésében fokozatosság érvényesül, a piramisnak minden eleme egyaránt fontos. A 2014-ben kiírt hungarikum pályázat is ezt kívánta alátámasztani, ahol az alapszintű értékgyűjtés kapott kiemelt hangsúlyt. Fontos, hogy az értékgyűjtés az iskolákban, az alap- és felsőoktatásban is megjelenjen, hiszen a hungarikum mozgalom sikerének hosszú távú fenntarthatósága hangsúlyozottan a fiatalokon múlik.

A helyettes államtitkár kiemelte: a jövőkép kialakítása érdekében zajlik egy stratégiaalkotási folyamat a hungarikumokat illetően. A hungarikumok megléte a hagyományok megőrzése, a nemzeti önbecsülés megtartása mellett külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul a pozitív nemzetimázs alakításához. Mindezen célok megvalósításához nélkülözhetetlen a modern kommunikációs felületek használata (Facebook, Twitter). A jövőt illetően meg kell őrizni a hungarikum mozgalom alulról építkező jellegét – összegezte Szakáli István Loránd.

(Forrás: FM Sajtóiroda)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép