Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 22. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Konferencia az egyházak környezetvédelmi szerepéről
2015. november 26.

Az egyházak környezetvédelmi szerepéről tartott egész napos konferenciát 2015. november 25-én a Földművelésügyi Minisztérium, ahol számos Magyarországon működő egyház bemutatta környezetvédelmi tevékenységét.

V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a környezetügy vallás-erkölcsi megközelítésére hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy a jövő héten kezdődő párizsi klímacsúcs sorsfordító esemény, hiszen bolygónk jövője a tét. Ferenc pápa 2015 nyarán megjelent Laudato sí kezdetű enciklikája össztársadalmi problémaként nevezi meg a klímaváltozást. Az államtitkár hangsúlyozta: az enciklika gyökeresen szakít az eddigi gondolatmenettel. Környezetünk védelmét már nemcsak gazdasági, politikai és természettudományi szempontból kell vizsgálnunk, hanem erkölcsi megközelítésből is.

Konferencia az egyházak környezetvédelmi szerepéről

V. Németh Zsolt az enciklika egyik fő üzenetével egyetértve kiemelte: a környezettudatosságra nem csupán saját érdekeink miatt kell áttérnünk, hanem egyszerűen azért, mert így helyes. Az Egyházfő valláserkölcsi megközelítése a környezet védelmének ügyét ezzel az axiómák közé emelte.

Konferencia az egyházak környezetvédelmi szerepéről

Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: ellentétben Noé bárkájának történetével, ahol egy ember kapta feladatául a teremtett világ értékeinek átmentését, ma közös felelősségünk a környezet védelme, hiszen „minden mindennel összefügg”. Mikor környezetszennyező tevékenységet végzünk, annak következményei valahol tőlünk messze a világban embereket kényszerít arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Kiemelte: a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból 25 milliárd forint jutott az egyházak, és egyházak által fenntartott intézmények energetikai projektjeire.

Konferencia az egyházak környezetvédelmi szerepéről

Az eseményen bemutatkozott a mára világhírű Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Krisna-völgyi ökoközösség. A konferencia résztvevői hallhattak a kóser zöldségtermesztésről, amelyet autista és megváltozott munkaképességű emberek végeznek, megismerkedhettek továbbá a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalmával, a zuglói Templomkert projekttel, nem utolsó sorban a buddhista szemlélettel is. A hallgatóság az előadásokból megismerhette a környezetbarát kertművelést, egy több száz éves múltra visszatekintő gyógynövénytermesztő gyakorlatot, szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről és a napkollektor használatának előnyeiről, valamint egy templom mellett működő termelői piacról is.

(Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája/V.NémethZsolt.hu;Fotó: Francz Ilona FM)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép