Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei
2016. szeptember 30.

Bács-Kiskun megye bűnügyi, közbiztonsági helyzete és a határrend is napirendre került 4. számú választókerület polgármestereinek soros találkozóján. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője által életre hívott, rendszeres találkozók során kötetlenebb formában egyeztethetnek a települések vezetői, akik az aktuális témákról, első kézből kaphatnak információkat.

A megye közbiztonsága volt az egyik ilyen témája a tegnapi összejövetelnek, ahol Szabó Vendel rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos megyei rendőrfőkapitány-helyettes számolt be a hallgatóságnak az elmúlt évek, hónapok tapasztalatairól, ami igen összehangolt munkát követelt a migránsválság miatt a rendőröktől és velük együttműködő társszervektől.

Mint elhangzott: a megye mutatói sok területen javultak és 2012 óta a bűncselekmények száma is csökkenőben van. A rendőrség módszerei is egyre hatékonyabbak, és a sorozatjellegűen elkövetett bűncselekmények többségének elkövetőit elfogták.

A „Bács-Kiskun megyei specialitás” az ittas gépjárművezetés terén azonban nincs javulás, hiszen „itt nem csak elkészítik a bort és a pálinkát, hanem el is fogyasztják”, amivel önmagában nem lenne baj, csak mindezek után gépjárművekbe is beülnek és vezetnek.

Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei

Természetesen a tömeges migráció miatt is különleges helyzetben van a megye rendőrsége. A múlt évben az ideiglenes biztonsági határzár megépítését követően érezhetően csökkent a nyomás, ami azonban azóta is folyamatos „kiszámíthatatlan és dinamikusan nő”.

– Múlt évben volt olyan nap, hogy ötszáz migránst hallgattak meg a halasi befogadó állomáson – közölte Szabó ezredes, aki elmondta, hogy csak a megyei szerb-magyar határszakasz mentén, szolgálatonként 750-800 rendőr van a kerítés közelében.

A határzár tiltott átlépésével idén 1200-an próbálkoztak, de 8 km-es sávon belül feltartóztatott és a kerítésig visszakísért migránsok miatt, visszaesés mutatkozik a próbálkozásokban, de „továbbra is keresik a rést a pajzson”. Az embercsempészeknek is egyre kifinomultak a módszerek, valóban előfordult, hogy drónnal figyelték meg a magyar határőrzők tevékenységét. Olyan is előfordult, hogy szándékosan megrongálták a határkerítést az embercsempészek, s azt figyelték miként reagálnak minderre a határ túloldalán. A határnál múlt évben „csúcsforgalmat” bonyolítottak az embercsempészek, de tovább is úgy tűnik, hogy „igény és kereslet van rájuk”. A kockázatos, de jól jövedelmező üzletbe már nem csak a szerb és magyar csempészek kapcsolódtak be, hanem afgán és pakisztáni bűnözők is, akik igen szervezetten működnek.

Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei

Mindezek ellenére Szabó Vendel úgy értékelte, hogy kezelni tudták és tudják a migrációs nyomást.

A tanácskozáson Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, számolt be az igazgatóság tevékenységéről. A többi között kiemelten szólt a két folyó jelentette árvízi veszélyekről, valamint arról is, hogy az erdőtüzek kialakulásában az emberi felelőtlenség – mint például az autókból kidobott csikkek -, is gyakran közrejátszik.

Dr. Fekecs Dénes a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy a megye szinte minden településén van polgárőr egyesület – összesen 108 alapszervezetet jegyeztek be –, amik egyre jobb felszereltségnek örvendhetnek. A polgárőrök az országban 424 korszerű járművet vehettek át. Jó példaként emelte ki Kecskemét és Kunszállás önkormányzatát, melyek kiemelten támogatják az önkéntes szerveződéseket. A megye polgárőrei egyébként a határnál és határtelepülésen is besegítettek őrző-figyelő szolgálatokba.

Kömpöcön találkoztak a választókerület polgármesterei

Egy falu, aminek lakossága fiatalodik

Kömpöc lélekszáma a hétszáz főt sem éri el, de arra nagyon büszke a település, hogy működik az óvoda, az általános iskolában pedig mind a nyolc osztályban tanítanak. Tisoczki László, a település két évvel ezelőtt megválasztott polgármestere örömmel számolt be minderről, amikor a tanácskozás elején bemutatta a házigazda községet. Mindez annak köszönthető, hogy az oktatási intézményeknek teljesen az egyház, a Szeged-Csanádi egyházmegye lett a fenntartója. Az óvodába húsz, míg az iskolába ötvenegy gyerek jár. Mint elhangzott: a múlt évben három család költözött Kömpöcre és örömteli módon nem elöregedőben, hanem fiatalodóban van település lakosságának összetétele.

Tapodi Kálmán/baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép