Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 22. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Koltay András: fontos szempont a szólásszabadság kiterjedt védelme
2013. október 5.

Koltay András, a Médiatanács tagja szerint fontos szempont a szólásszabadság kiterjedt védelme, amelyet a médiajogász a rendszerváltás egyik fontos vívmányának nevezett szombaton, a lakiteleki Népfőiskolán.

 

Koltay András: fontos szempont a szólásszabadság kiterjedt védelme

Véleménye szerint ezt akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a szólásszabadság gyakorlása fáj nekünk, vagy éppen ellenünk hat, vagy bánt minket. Koltay András a népfőiskola Keleti Nyitás Kollégiuma, a Varga Domokos Nagycsaládos, a Ravasz László- Ordass Lajos és a Wesselényi Kollégium hallgatói előtt tartott előadásában a szólásszabadság mellett a másik aspektusnak a személyiségi jogok védelmét nevezte, amelyet a szólásszabadság, illetve a média képes megsérteni.

Hangsúlyozta: a szólásszabadság és a személyiségi jogok ütközésekor a jog nem tud olyan megoldást adni, amely mind a két szemben álló számára "egyaránt üdvözítő és elfogadható". A kiinduló jog az Alaptörvény, amely nem közvetlenül alkalmazott jogszabály, mégis az emberi személyiség számos aspektusát védi, többek között a jó hírnevét, a becsületét, a méltóságát, és biztosítja a szólás és a sajtó szabadságát is – fűzte hozzá.

Utalt arra, hogy a közéletben folytatott vitákra másféle szabályozást kell alkalmazni, mint a magántermészetű vitákra.

A Médiatanács tagja emlékeztetett az Alkotmánybíróság (Ab) 1994-es meghatározására, amely szerint hatósági személy, hivatalos személy, illetve a közszereplő politikus az, akinek szűkebb személyiségvédelmi jogai vannak, mint a magánszemélyeknek. Hozzátette azonban, hogy ezt az Ab nem tehette kötelezővé a jogalkalmazó bíróságok számára, ez csak egy kiindulópont. Véleménye szerint ezt a joggyakorlat alaposan kibővítette.

Koltay András: fontos szempont a szólásszabadság kiterjedt védelme

Úgy fogalmazott: mindenki, aki a nyilvánosság előtt szerepel, az közszereplőnek számít és a személyiség védelme eleve csökkentett mértékben tud csak érvényesülni. Koltay András meghatározása szerint valójában nem a személy státusza lényeges, hanem az, hogy mikor lép a nyilvánosság elé. A közszereplés ténye és nem a személy státusza dönti el, hogy ki számít közszereplőnek – tette hozzá.

Emlékeztetett az Ab 1994-es döntésére, amely szétbontotta a személyiséget esetlegesen sértő megnyilvánulásokat tényállításra és véleménynyilvánításra. Utóbbi a közszereplők esetében egyáltalán nem büntethető, legyen akármilyen szélsőséges, bántó, a tényállítások büntethetők akkor, ha hamisak – ismertette.

Koltay András szerint ez teljes mértékben idegen gondolat, nemcsak a magyar jogrendszertől, hanem általában véve az európai jogrendszerektől is. Ez nem más, mint egy amerikai legfelsőbb bírósági döntés átültetése a magyar jogrendszerbe – mondta, hozzátéve, húsz éve ez a magyar alkotmányos gyakorlat.

Aki ma személyiségi jogi pert indít, nem nagyon tudja megjósolni a végét – hívta fel a figyelmet a médiajogász, aki előadását az elmúlt húsz év bírósági példáival szemléltette.

(Forrás: mti.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hölvényi György a Kölcsey Kör kecskeméti vendége
2018. szeptember 20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép