Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kitüntették Lezsák Sándort a Vajdaságban
2015. január 17.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) aranyplakettjével ismerték el Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke munkásságát pénteken Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából.

Lezsák Sándort olyan a politikusként méltatták a vajdasági központi ünnepségen, aki Antall József néhai miniszterelnökhöz hasonlóan mindig 15 millió magyarban gondolkodott. Lezsák Sándor kiemelte, a magyar kultúra napja a politikai kultúra ünnepe is. Felelevenítette azokat a pillanatokat, amikor vajdasági írókkal, Fehér Ferenccel vagy Dudás Károllyal, illetve történészekkel hosszas beszélgetéseket folytatott a múlt század fontos eseményeiről. A díjat vajdasági barátainak és azoknak a délvidéki településeknek köszönte meg, amelyek szép élményekkel gazdagították.

Kitüntették Lezsák Sándort a Vajdaságban

MTI Fotó: Molnár Edvárd

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy a negyedmilliós vajdasági magyarság szerves része a nemzet egészének, szervezetei pedig kiemelt szerepet töltenek be a Kárpát-medencei magyarság kulturális életében.

"Ezt erősítettük meg az egyszerűsített honosítás életbeléptetésével, amelynek igénye 1998-ban itt merült fel először. Ezt érvényesítettük azzal is, hogy a szavazati jog kiterjesztésével Országgyűlésünket az egész magyarság képviseletévé tettük" - fogalmazott.

A magyar kormány nemzetpolitikája egységesen Kárpát-medencei térségben gondolkodik – hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte továbbá, hogy a kormánya stratégiai partnerként tekint a Vajdasági Magyar Szövetségre és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsra (MNT).

Lovas Ildikó, az MNT politikusa arról beszélt, hogy mindenki tudja, miért január 22-én van a magyar kultúra napja, azt azonban sehol nem taglalják, hogy "a kommunista diktatúrának kellett elvékonyodnia, megbuknia ahhoz, hogy ünnepe legyen a magyar kultúrának".

Beszédében példákkal illusztrálta, hogy semmit nem lehet fél szívvel csinálni, így a külhoni, határon túli magyar kultúrát nem lehet félig alakítani, hanem csak felelősséget vállalva.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Magyar Örökség-díjas író beszédében emlékeztetett arra, hogy több mint másfél évtizede gyűlnek össze Zentán azok, akik tiszteletüket szeretnék kifejezni a magyar kultúra iránt.

Az ünnepségen Magyar Életfa-díjjal tüntették ki Fehér Kálmán költőt, írót, műfordítót, Skrabány Viktor festőművészt és Balassa Julianna nyugalmazott általános iskola tanárt, valamint a VMMSZ plakettjével jutalmazták az ABC&T képzőművészeti csoportot, Égető Éva és Kiss László művelődésszervezőt, valamint a népihímzés-szakkört vezető Fenyvesi Margitot.

A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2014 elnevezésű pályázat idei nyerteseit is kihirdették. Az elismerést mindig a tavalyi évben megjelent, legszebb borítóval rendelkező könyveknek ítélik oda.

(Forrás: MTI/BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép