Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kilencven éve született Sinkovits Imre
2018. szeptember 21.

A Nemzet Színésze cím első birtokosa volt a mély orgánumáról, sokszínű és fordulatos pályafutásáról ismert művész. Szeptember 21-én, a magyar dráma napján lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, az első Nemzet Színésze cím birtokosa. Amint a távirati iroda portréjából kiderül, a főiskolán 1951-ben végzett, addigra már dolgozott a Belvárosi Színházban, majd az Ifjúsági Színházban is.

Végzése után egy évig tanársegéd volt a főiskolán, de erről filmes elfoglaltságai miatt le kellett mondania. Ugyancsak 1951-ben kötött házasságot pályatársával, Gombos Katalinnal, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött, öt évet kivéve egész pályafutása során a teátrum tagja volt. A forradalom kitörésekor, 1956. október 23-án a Petőfi-szobornál tízezres tömeg előtt elszavalta a Nemzeti dalt, ezzel 1956 egyik jelképe lett. Mivel a kultúrpolitika mindenható irányítója, Aczél György felszólítására sem volt hajlandó önkritikát gyakorolni, fizetését felére csökkentették, a színházon kívüli szereplésektől eltiltották. Egy műanyagipari szövetkezet bedolgozójaként gyerekjátékokat készített, aztán 1958-ban a József Attila Színházhoz irányították, de Major Tamás 1963-ban visszahívta a Nemzetibe, amelynek 1989-től örökös tagja volt. Ideális drámai hős volt, de humora, átlényegülő tehetsége a legkülönfélébb karakterek megelevenítésére tette alkalmassá. Volt például Madách Tragédiájában Ádám és Lucifer is, vagy a Bánk bánban a címszereplő és Tiborc. Emlékezetes alakítást nyújtott Örkény István Tóték című darabjában a családfő szerepében, Shakespeare műveiben, emellett kiváló versmondó is volt, illetve sokszor szinkronizált, és félszáznál is több magyar filmben játszott, máig kultikus például A tizedes meg a többiek című vígjáték és benne az ő alakítása.

A rendszerváltás idején aktív szerepet vállalt, a konzervatív oldal támogatójaként sok rendezvényen felszólalt, kiállt a magyar kultúra védelméért, a határon túli magyarok sorsának javításáért. Elsőként kapta meg a Nemzet Színésze címet 2000-ben, és ekkor a Magyar Művészeti Akadémia is tagjai sorába választotta. Halála előtt néhány órával, 2001. január 17-én betegen is játszott a Pesti Magyar Színház néven működő egykori Nemzetiben. Öccse volt a 2015-ben elhunyt Sinkó László színművész, de gyermekei is a színház vonzásában élnek. Óbudán 2011-ben utcát neveztek el róla, 2014-ben a Nemzeti Színház díjat alapított emlékére, a Pesti Vigadó kamaraszínpada 2015-től viseli a nevét.

 

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép