Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon
2015. november 10.

Szankon, az 1451-ben már írásos emlékekben említett településen tartotta kihelyezett hétvégi alkalmát a Lakiteleki Népfőiskola Ibér-Amerika Kollégiuma.

Az érdeklődő fiatalok felfedező kedvét a sűrű, tejfehér köd sem vette el, akik péntek este érkeztek a Zank vezérről elnevezett Sportszállóba, mely egyben a település egyik nevezetességének, a tekecsarnoknak is otthont ad.

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Vacsora a Sportszálló ebédlőjében

Szank jelentős sportmúlttal és sportsikerekkel büszkélkedhet, női csapata a 90-es években a Szuperligában játszott. Jelenlegi férfi tekecsapata az NB II. Dél-keleti Csoportját vezeti.

A tekézés szépségét és nehézségeit a kollégium hallgatói is kipróbálták.

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Kollégiumi házi tekebajnokság

Szombaton délelőtt a 2010 óta látogatható Horgásztó és pihenőpark volt a csapat első állomása. A helyi horgászok gondosságának köszönhetően szépen karban tartott tó sok horgászatot kedvelő embert vonz a településre.

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Séta a gyengülő ködbe burkolózó horgásztó körül

A nyári fafaragó táborokban résztvevő művészek alkotása a Történelmi Emlékpark, mely a magyar történelem eseményein vezeti végig az érdeklődőket. A faragott táblaképek kézen fogják a látogatót és egy kellemes séta közben idézik fel emlékezetében közös múltunk jelentős állomásait.

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Napfényes séta a Történelmi Emlékparkban

A település főterét, a Szent István teret díszíti a két világháborúban elesettek emlékének szentelt Világháborús Emlékmű, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc, valamint az ’56-os Forradalom hőseinek áldozatát hirdető és a ’89-es demokratikus átalakulásnak emléket állító hármas kopjafa és Szent István király szobra is.

A kollégisták legtöbbet azonban a Születések Fájánál időztek, melyet 2008-ban állított fel a helyi önkormányzat. Az új évezredben Szankon született gyermekek neveit kis levelek hordozzák, melyeket minden esztendőben Anyák Napján a büszke édesapák erősítenek fel a Születések Fája ágaira.

A Polgármesteri Hivatallal szemben áll a Gy. Szabó Béláról elnevezett Képtár és Könyvtár, ahol az erdélyi származású világhírű festő alkotásainak egyben megtalálható legnagyobb gyűjteményét őrzik. A fametszetek, pasztelek, tusrajzok finom szépsége lenyűgözte a kollégistákat.

A hosszú séta után pihentető és felüdítő élményt jelentett a Polgármesteri Hivatal pincéjében kialakított Sószoba, ahol több mint 10 tonnányi parajdi só biztosítja, hogy enyhüljenek a légúti betegségekben szenvedők tünetei.

Nagy izgalommal várta a csapat az Ízek Házában tett látogatást. Hiszen itt működik az a látványüzem, melyben a Szankot messze földön híressé tevő konyakmeggy készül. Kérdés sem volt, hogy kipróbálják-e a kollégisták a csokikészítés fortélyait…

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

A Csokiüzem!!!

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Nem könnyű művelet… Nagy figyelmet és kézügyességet igényel a bonbonok elkészítése

Délutánra teljesen kitisztult az idő. Azért is jelentett ez örömöt, mert ekkor került sor a Helyi Érték Kiállító Tér átadó ünnepségére, melyen Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke mondott beszédet. Az ünnepi alkalomról az M1 és az ECHO TV is közvetített.

Az este Márton napi liba- és kacsfesztivállal és koncertekkel, utcabállal folytatódott. A kollégistáknak nagyon ízlett a finom kacsasült, a ludaskása, a túrós lepény és a forralt bor. Az utcabálon is jól érezték magukat, amit néhány órás fürdőzéssel szakítottak meg a Kiskunmajsai Termálfürdőben.

A vasárnapot szentmisével, istentisztelettel köszöntötték a fiatalok. Délelőtt Borhidi Katinka, a kollégium egyik hallgatója tartott érdekfeszítő, izgalmas előadást. Mexikó történelmét, kulturális emlékeit mutatta be, gondolatban követve Cortes hódítási útvonalát.

A Korona Étteremben elfogyasztott ízletes ebéd után sajnos búcsút kellett inteni Szanknak.

„After-party”-ra Kiskunmajsára ment a csapat, ahol egy főtéri séta után a hétvégét, egy lelket, elmét és szívet is felemelő látogatás zárta az ’56-os Múzeumban.

Kihelyezett Ibér-Amerika Kollégiumi hétvége Szankon

Az ’56-os Múzeum udvarán egy T-34-es árnyékában

Szép, tartalmas, élményekkel teli hétvégét töltöttünk ezen a kedves, vendégszerető településen, ami a Homokhátság egyik ékszerdoboza. Köszönjük vendéglátóink figyelmességét, jóindulatát, türelmét!

Az Ibér-Amerika Kollégium tagjai már most tudják, hogy nem is a távoli jövőben visszatérnek. Éljen a nyári Szanki Méz- és Meggyfesztivál! Vigyor

Bartos Mónika

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép