Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Készül a fedett oltár a Miród-forrásnál, júliusban szentelik
2018. június 13.

A képviselő kezdeményezésére Belügyminisztérium egyedi döntése nyomán és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. támogatásával 12 év várakozás után elkészülhet a fedés a Miród-forrás búcsújáró hely fölé Kemestaródfán.

A munkálatok áprilisban már el is kezdődtek és a nyáron fejeződnek be.

Több írás is bizonyítja, hogy a forrás már a XIII. században létezett. A pontos, hiteles adat a gyógyhatású forrásról 1864-ből, Pesty Frigyes történésztől származik.

A régi rendszer teljesen elsorvasztotta a kút legendáját. Mivel a forrás nagyon közel van a határhoz (20 méter), a kutat betemették, az oltárkápolnát lerombolták. 1956. november 4-e után több ezren távoztak az országból a Miród-forrás környékén.

2000 októberében vetődött fel a kegyhely felújítása. Végül sok támogatással, társadalmi munkával felépült a búcsújáró hely, 2002 szeptemberében szentelték fel. Azóta látogatók ezrei érkeztek Kemestaródfára magán- és szervezett úton. A 15 év alatt több mint 30 rendezvény volt a forrásnál. Szentképek, képeslapok készültek.

2005-ben a Mindszenty-emlékmű szentelése kapcsán vetődött fel, hogy a Miród-forrás fölé egy fából készült fedést kellene készíteni, hogy legalább az egyházi személyek és a meghívott vendégek legyenek védve az időjárás viszontagságaitól, illetve egy busznyi zarándokcsoport elférjen alatta. A tervek elkészültek, és az elmúlt 12 évben rengeteg pályázatot beadtak a megvalósításra. Sajnos ez idáig sikertelenül. Ehhez hozzájárult, hogy a Miród-forrás helyzete speciális, mert egy erdő közepén található a volt határsávban, ami a Belügyminisztérium tulajdona, ráadásul az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésében van.

Tavaly januárban vett pozitív fordulatot a történet. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója és az Őrségi Nemzeti Park vezetősége sikeres tárgyalásokat folytatott Takó Gábor polgármesterrel. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 1,2 millió forint értékű faanyaggal segíti az oltárfedés elkészültét, egyedi kérelem alapján a Belügyminisztérium 5 millió forinttal támogatja az ügyet.

A napokban V. Németh Zsolt a helyszínen tájékozódott az  az építkezésről. Takó Gábor, aki egyben a búcsújáró hely vezetője, köszönetet mondott a képviselőnek, amiért támogatta a kérelmet. Elmondta: a munkálatok április elején kezdődtek az alapásással és a kőműves munkákkal, a tartóoszlopok lebetonozásával. Május végén kezdődnek az ácsmunkák. A beruházás nyárra fejeződik be. Az oltárfedést a tervek szerint dr. Székely János megyéspüspök szenteli fel július 28-án.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép