Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. augusztus 22. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Keresztül a huszadik századon - Wonke Rezső portréfilmje egy ludovikás tisztről
2017. május 13.

A lakiteleki Rendszerváltó Filmszemle fődíját és az Országgyűlés elnökének különdíját Wonke Rezső Sose akartam más lenni, mint katona című portréfilmje kapta. Az alkotás a százkét éves Koós Ottó katonatiszt kalandos életét és a huszadik századi történelmet mutatja be.

A Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Katonai Filmstúdióját vezető, szociológus végzettségű operatőr-rendező, Wonke Rezső 1978 óta dolgozik a szakmában, a világ hetven országában forgatott már. A Sose akartam más lenni, mint katona című portréfilmje nemrég elnyerte a lakiteleki Rendszerváltó Filmszemle fődíját és az Országgyűlés elnökének különdíját. Az alkotó lapunknak elmondta: fontosnak tartja a történelmi eseményeket az oral history módszerével is rögzíteni, hátha egyszer egy kutató hasznát veszi. Wonke Rezső a díjnyertes alkotást vitéz békei Koós Ottó magyar királyi századosról készítette, aki a még élő és nyilatkozni képes régi ludovikás tisztek egyike. A pécsi katonai középiskola után a Ludovikán tanult, 1938-ban avatták hadnaggyá. Ott volt a Felvidék, Kárpátalja és Észak-Erdély visszatérésekor, de 1941 őszén Ukrajnában súlyosan megsebesült. Felépülése után egészen 1944 őszéig kiképző volt, majd ismét a frontra került, végül orosz fogságba esett. Budapest ostromakor az oroszok megölték az anyját és a nagyanyját, a nővérét és annak gyermekeit pedig szintén katonatiszt sógora lőtte le az oroszok megérkezése előtt, azután magával is végzett. A századost öt év kényszermunka után végül 1950-ben huszonöt évre ítélték, majd kiadták Magyarországnak, végül 1956 őszén szabadulhatott. Koós Ottó egészen a rendszerváltásig rendőri felügyelet alatt állt, és közel harminc évig egy tizenöt négyzetméteres szobában élt a rá menyasszonyként tizenkét évet váró feleségével és fiával. De nem tört meg, és a kommunista rendszertől nem fogadott el semmit.

Wonke Rezső családjában is volt hasonló sorsú ludovikás tiszt, tehát otthonosan mozog a témában. A Gulág-emlékév pályázati pénzének felhasználásával készítette el a Koós Ottóról szóló filmet, amelynek szerkesztő riportere Pásztor Zoltán, producere Törköly Róbert volt. Reméli, hogy a közmédia a közeljövőben levetíti, ez sokat jelentene Koós Ottónak és a még élő ludovikásoknak is. Akikkel szeretne még felvételeket készíteni, és talán ebből is készülhet egy film – mondta. HM-es munkája mellett jelenleg az isonzói csatákról szóló, játékfilmes elemekkel bővített dokumentumfilmen dolgozik, a Tizenkét pokol című film premierje októberben várható.

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép