Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kereszt az árvízi áldozatok emlékére
2015. április 28.

Az 1965-ös árvíz áldozataira emlékeztek vasárnap Csákánydoroszlón az 50 éves évforduló alkalmából. Az 50 éves évforduló alkalmából tartandó megemlékezés több helyszínen lesz.

A megemlékezés több helyen, az árvízi emlékműnél, a művelődési házban és a Rába-parti csónakkikötőnél zajlott – utóbbi helyszínen Kormorán kenu egyesület kezdeményezésére egy keresztet állítottak az árvízi áldozatok és károsultak tiszteletére.

Kereszt az árvízi áldozatok emlékére

A kereszt felavatásán V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt:

„Az ókori egyiptomiak úgy tartották, hogy a víznek van női – azaz teremtő – és férfi – azaz tevékeny – aspektusa. A csákánydoroszlóiak ismerik a teremtő Rábát, ami szép tájat, gazdag élővilágot, ivó- és öntözővizet ad. Ismerik a tevékeny Rábát, ami energiát termel, meghajtja a vízimalmok kerekét, és pihenési, sportolási lehetőségekkel csalogatja a turistákat. De ismerik a kanyargó, partjait szaggatva öntöző, sok helyütt alattomosan örvénylő Rábát is; ami az elmúlt fél évszázadban több mint 20 alkalommal állította kihívások elé a településüket; 50 évvel ezelőtt, 1965. április 22-én pedig emberéleteket is követelt a mentésre sietőktől.

Kereszt az árvízi áldozatok emlékére

Rájuk emlékezünk ma, bátorságukra, önzetlen segítségnyújtásukra, áldozatukra. És magunkat is emlékeztetjük, hogy csodálatos természeti környezetünk nemcsak szépséggel és élmények sorával ajándékoz meg minket, de megköveteli az odafigyelést, a törődést, az együttműködést is.

A csákánydoroszlói Kormorán kenuegyesület egy maradandó mementó felállításáról döntött a kerek évforduló alkalmából. Keresztet állítottak – egyik legősibb, legszebb jelképünket, mely egyszerre őrködik az árvízbe veszettek lelki üdve felett, és figyelmezteti az utókort. A kereszt felső ága az ég felé nyújtózkodik, azok felé törekszik, akik már nem lehetnek köztünk, az alsó ága azonban a földbe kapaszkodik, emlékeztetve az utódokat, hogy itt van dolguk, a szülőföldjükön – jó és nehéz időkben egyaránt.

Jelképes és mitológiai történeteinkben az árvíznek mindig megtisztító, kiválasztó szerepe van. Hiszen az árvízi hajósoknak a bibliai Noéhoz hasonlóan mindig át kell gondolniuk, mit érdemes felvinni a hajóra, mit érdemes megmenteni, mi az, ami méltó a védelmünkre. A csákánydoroszlói árvizek még nincsenek olyan történelmi távolban tőlünk, hogy bölcselkedve gondoljunk rájuk vissza. Ahhoz még túlságosan is élő, túl fájdalmas az emlék. S talán a történtekből levont tanulságok is inkább gyakorlati jellegűek, mint filozofikusak.

Úgy gondolom, mégis érdemes a szomorú évforduló alkalmával is elgondolkodni, melyek azok az értékek, amelyeket áradáson, aszályon és minden más nehézségen keresztül is érdemes a csákánydoroszlóiaknak átmenteni és megőrizni. Ilyen a múltjuk iránti tisztelet, az egymásra való odafigyelés, a bátorság, a helytállás, az összetartás és a kitartás.

Kereszt az árvízi áldozatok emlékére

Csákánydoroszlón komoly múltja van a védelemnek, a megóvásnak. A török időkben a Batthyány-család itteni kastélya jelentős végvárként őrködött hazánk biztonsága felett. Most, békeidőben a település épített kincseire, a Rába-mente és a kastélykert természetvédelmi területének értékeire kell leginkább vigyázni. És természetesen örök feladata marad a helyieknek a Rábával való békés együttélés érdekében az árvíz elleni védekezés is.

Kívánom, hogy a ma felállított kereszt legyen társa a csákánydoroszlóiaknak a védelemben: óvja meg emlékeiket és őrizze meg emberi értékeiket!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép