Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szabolcs Attila
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. január 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Kerényi Lajos: Az Olti Vilmossal való találkozásáról

Találkozott a kórházban Olti Vilmos hírhedt vérbíróval is, aki Mindszenty József hercegprímást épp úgy elítélte, mint önt vagy rendtársát, Lénárd Ödönt, sokakat pedig halálra ítélt. Hogyan zajlott a találkozás?

Nem ismertem meg, ő sem engem, ami nem is csoda hatvan év után. Odaléptem egy öreg bácsihoz, hogy beszélgessünk – én nem kérdeztem soha, hogy ki akar gyónni, Isten ments! Ha viszont beszélgetünk, a bánatát legtöbb ember el tudja mondani. Colombo hadnagy az eszményképem, aki csak úgy elbeszélget az emberekkel, majd az ajtóból még visszanéz – és mindent tud. Odaléptek tehát a bácsihoz, megfogom a kezét, és mondom, amit szoktam: Lajos atya vagyok, lelki orvos, Jézus üdvözli. Erre kapkodva, hörögve kezdi venni a levegőt, és jelzi, hogy segítsek felülni, majd felállni. Kimentünk a folyosóra, de nem tudtam, mit akar. Csak beszélt, beszélt, összefüggéstelenül, olyasmiket, hogy én nem így akartam… Egyszer csak megkérdezi tőlem: mi a véleménye Olti Vilmosról? Hohó, mondom, a vérbíróról? Elítélte Mindszentyt, halálra adott sok ártatlan embert, elítélt engem is. Erre rám támaszkodik, és azt mondja: ne mondja, hogy vérbíró, mert én vagyok Olti Vilmos! Majdnem megnyílt alattam a föld.

Ezek után talán bocsánatot is kért?

Irgalomért kiáltozott. Engem a mesterem nem arra tanított, hogy bosszút álljak, hát megadtam neki az irgalmat, föloldozást, mindent.

De konkrétan, kért bocsánatot? Megbánta a bűneit?

A jobb latortól sem kérte Jézus, hogy bánja meg a bűneit. Hanem azt mondta: még ma velem leszel mennyei atyám országában.

(Részlet, Kerényi Lajos: „Ma szinte kunszt elkárhozni” című cikkből, mely megjelent a Heti Válasz 2017. július 13-i számában. Az interjút: László Dóra készítette.)

KERÉNYI LAJOS piarista szerzetes, pap. Rendi neve: A fogolykiváltó Szűzanyáról nevezett Kerényi Lajos. 1927. június 1-én született Szőnyben. Életút: Gyermekéveit az almásfüzitői családi fészekben töltötte. Középiskoláit megszakítva 1944-ben a frontra, majd Oroszországba kerül mint hadifogoly. A fogságból 1945 szeptemberében tért haza egy betegszállítmánnyal. 1946-ban leérettségizett, majd belé­pett a pi­a­ris­ta rendbe. 1952-ben szen­tel­ték pap­pá Vácon. Újmiséjét az almásfüzitői iskolában mondta. Papi szolgálatát Budapesten az alsó-krisztinavárosi templomban kezdte, majd Budapesten a Városmajorban helyezték. Lelkipásztori munkáját a továbbiakban Ásványrárón, Budapest-Kassai téren, Szécsényben, Rimócon, Benczúrfalván, Csolnokon, Dunakilitin, Lábatlanban, Nagymaroson, majd Angyalföldön végezte. 1976-tól Budapesten a Kül­ső-Fe­renc­vá­ro­sban a Szent Kereszt-plé­bá­nia káp­lán­ja, majd 1996-tól plé­bá­no­sa. Helyettes esperes (2000-2004), megbízott esperes (2004-05). 2016. augusztus 1-től plébániai kormányzója. 2017. augusztus 1-vel nyugdíjazták, azóta visszakötözve a rendházba onnan teljesít szolgálatot.  A nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozók életre hívója. 1990-től a Szent Margit Gimnázium tanára. Számos könyv szerzője. Díjai: Parma fidei – Hit pajzsa kitüntetés (2007), Nagymaros díszpolgára (2008), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2011), Szent Gellért-díj arany fokozat (2012), Európai Polgári Díj (2015).

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szeretetebéd Kecskemét főterén
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia

Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.

Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására

Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép