Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 16. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kemenceházzal és kutatószobával bővült a Mindszenty Emlékház
2015. március 31.

Március 29-én, Mindszenty József születésnapján avatták fel a zarándokhelyként gyakran felkeresett egykori szülői ház felújításának második ütemét Csehimindszenten. A település Vallási turizmusfejlesztés a Mindszenty-kultusz jegyében című pályázatával közel 20 millió forint támogatást nyer, amit kutatószoba, fürdő és kemenceház kialakítására, út- és térburkolat javítására és a zarándokhely népszerűsítésére fordítottak.

A kibővített emlékházat V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avatta fel:

Kemenceházzal és kutatószobával bővült a Mindszenty Emlékház

„Március 29-e, Virágvasárnap van. A nap, amelyen Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk, s amelyen megszentelt barkát viszünk az otthonunkba ebben az évben egybe egyik Mindszenty József születésének 123. évfordulójával, de még az óraátállítással, a nyári időszámítás kezdetével is.

Ezen a többszörös ünnepnapon új időszámítás kezdődik Csehimindszenten is, mivel ma átadhatjuk a kibővített, felújított Mindszenty Emlékházat, amely immáron méltó kutató-, és zarándokhelyként őrizheti a hercegprímás emlékét.

Mindszenty József élete végéig ragaszkodó szeretettel vallotta magát Vas megye szülöttének, és szűkebb hazájának, a szelíd szépségű vasi Hegyhátnak a képe sohasem fakult meg emlékezetében – olvashatjuk életrajzában. Azt pedig a felújított szülőház és az átadóra összegyűlt szépszámú vendégsereg bizonyítja, hogy nem fakult meg az ő képe sem földijei emlékezetében. A szeretet és a ragaszkodás kölcsönös maradt.

Kemenceházzal és kutatószobával bővült a Mindszenty Emlékház

A bíboros beszédeiben gyakran mesélt gyöngéd szeretettel a családi házról, szülőfalujáról, és tisztelete jeléül idegennek ható vezetéknevét is Pehmről Mindszentyre változtatta. Ezekre a szép gesztusokra felelt Csehimindszent, amikor a hercegprímás emlékének rehabilitálása után, a családi házat is helyreállították eredeti formájában, majd idén kutatószobával, fürdővel, kemenceházzal bővítették, hogy ne csak mementóként álljon itt, hanem legyen igazi részese a település életének és az élő Mindszenty-kultusznak.

Kemenceházzal és kutatószobával bővült a Mindszenty Emlékház

Több érdekes és izgalmas új elemmel bővült tehát a Mindszenty-ház a felújítás második ütemében, mégis úgy érzem, most is itt vannak a falak között azok a régi történetek, emlékek, hangulatok is, amelyeket 1892 óta gyűjtött a ház magába. Az okos, csendes, finom, de ugyanakkor szívós és körültekintő édesanya szavai; az értelmes, érdeklődő és szorgalmas édesapa értékrendje; és a Pehm-családban vidám, boldog gyermekként felcseperedő, de tehetségével és igyekezetével hamar kitűnő kis József emléke ma is körülveszi a belépőt.

Kemenceházzal és kutatószobával bővült a Mindszenty Emlékház

Ma is érezhető és megrendítő, hogy a kivételes pályát befutó Mindszenty bíboros – akkor még Pehm József innen indult el élete nagy útjára, itt vértezte fel őt a szülői szeretet és figyelem mindazzal a tudással és értékrenddel, amire élete során támaszkodhatott, itt kapott útravalóul erős hitet, bölcsességet, emberi tartást és állhatatosságot.

Meleg otthon volt az én szülői házam, az imának és az erényes életnek melegágya – emlékezett vissza a hercegprímás. A helyreállításnak és felújításnak köszönhetően újra meleg otthon lett az egykori családi ház. Kívánom, hogy sokak számára legyen feltöltő, erőgyűjtő állomás az úton, ahonnan nemcsak vissza, de előre is lehet tekinteni.”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép