Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. augusztus 22. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Kárpáti György: A kezdetekről

„Hány éves korodban dobtak először vízbe? Nyolc éves koromban hozott le az édesapám az uszodába, mégpedig a Császárba, amelyet később Komjádi Béláról neveztek el. Ő volt az első olimpiai bajnok magyar csapat szövetségi kapitánya. Ez 1932-ben történt, egy évvel halála előtt koronázta meg addigi tevékenységét. Visszatérve hát, én a Császárban kezdtem, pályafutásom alatt azonban többet jártam a Szigetre, mert ez a nemzeti Sportuszoda edzőmedencéje. Tehát itt készültünk föl a meccsekre. Visszatérve a kezdetekre, eleinte más sportágakban is kipróbáltam magam: két évig például gyerek műugró bajnok voltam. Százas gyors sprinter voltam, egyébként pillangó, hát mell – mindent csináltam. Egyszer egyetlen napon nyolc számban indultam. Mondanom sem kell, hogy nyolcszor nyertem. Aztán négyszer kétszázban Torinóban Európa-bajnok lettem.

Egy időben, a Fradi kölyökcsapatában 2 évig fociztam, megnyertük a bajnokságot. Akkor már ismertem Puskás Öcsit, aki később egyik legjobb barátom lett. Mondtam neki: „Nagy szerencséd van, Öcsi! Mert ha én 12 éves koromban nem a vízilabdát, hanem a focit választom, akkor Te nem lettél volna minden idők legnagyobb labdarúgója.”Az volt szokása, hogy azonnal fenékbe rúgott, egyedül neki volt erre engedély. Visszatérve a kérdésre: minden sportba belekezdtem, csak aztán a vízilabdánál éreztem, hogy azt kell választanom, ez úgy tűnik, később beigazolódott.

Volt olyan pillanat az életedben, amikor úgy érezted, hogy esetleg mást kell csinálnod? Tulajdonképpen nem. Azt azért elmondom, hogy édesapám rábeszélt, hogy zongorázzak. Nagyképűnek hangzik, de nyolc évig zongoráztam, fölvettek a Zeneakadémiára. Egyszer szólt a tanárom a fateromnak, hogy „Te, megint nem volt Gyuri órán.” Persze, mert ellógtam az uszodába, mivel kellemesebb volt, mint a zongora előtt ülni. Akkor azt találtam ki, hogy meghagyom Fischer Annie-t a legnagyobb zongoristának, én inkább lemondok a pályáról. Persze tudtam, hogy nem érném utol, de akkor jól hangzott. Egyébként tényleg jól zongoráztam.” (Részlet: Kárpáti György – Káel Csaba: Gyurika - egy pólós vallomásai - című könyvből.)

 

KÁRPÁTI GYÖRGY háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző, a Nemzet Sportolója. Minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka. 1988-ig a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok. Budapesten, 1935. június 23-án született. Életút: 1945-ben kezdett el úszni a Ferencvárosi TC csapatában. Az úszás mellett elkezdett vízilabdázni, és bár úszásban többször is országos bajnok volt, leragadt a vízilabdánál, ahol az (azóta Budapesti Kinizsinek hívott) FTC egyik meghatározó játékosa lett. 1952-ben, tizenhét évesen hívták be először a válogatottba. Ugyanebben az évben, olimpiai aranyat szerzett, a csapat legfiatalabb tagja volt. 1954-en szerezte meg első Európa-bajnoki aranyát, majd a legendás melbourne-i vízilabdatornán sikerült újra olimpiai aranyat szereznie. 1958-ban újra Európa-bajnok. Az 1960-as római olimpián a csapat bronzérmet szerzett, 1962-viszont megszerzi harmadik kontinens-bajnoksági győzelmét. Az 1964-es tokiói tornán megnyerte harmadik olimpiai aranyérmét. Aktív játék mellett járt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1964-ben szerzett jogi doktorátust. 1969-ben vonult vissza az aktív vízilabdázástól. 162-szer szerepelt a magyar válogatott színeiben és ötszörös magyar bajnok volt a Fradival vízilabdában. Játékstílusára jellemző volt a gyorsaság, a robbanékonyság és a kiváló helyzetfelismerés. 1970-ben Gyarmati Dezső segítője lett a férfi vízilabda-válogatottnál, akivel az 1976-os montréali olimpián edzőként is aranyat szerzett. 1980-ig viselte a posztot. A ‘80-as években néhány évig Ausztráliában trénerkedett. Ezt követően Itton az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője volt. 1989-ben a MOB (1992-ig) és a Magyar Vízilabda Szövetség (újraválasztva: 1996) elnökségi tagjának választották. 1990-ben a Ferencváros elnökségébe került be. Pályafutását több könyvben dolgozta fel.

(Forrás: www.drkarpatigyorgy.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép