Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kárpátalján is felmérik a magyar értékeket
2014. szeptember 3.

Kárpátalján négy népfőiskolai kollégium megalapítását készítettük elő, amelyeknek az lesz az első feladatuk, hogy a helyi értékeket felmérjék – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerdán az MTI-nek adott interjújában.

A Lakiteleki Népfőiskola vezetője négy napos kárpátaljai látogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy 14 településen jártak ahol a magyar kormány támogatásáról biztosították az elszakadt területen élőket, valamint előkészítették az ungi, az ugocsai, a máramarosi valamint a beregi népfőiskolai kollégium megalapítását.

A küldöttség tagja volt Keskeny Ernő, kijelölt ukrajnai nagykövet is, aki a közeljövőben foglalja el az állomáshelyét, valamint csatlakozott hozzájuk a beregszászi, valamint az ungvári főkonzul.Az utat a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és annak elnök asszonya, Molnár Eleonóra szervezte és ő kísérte a csoportot.

Lezsák Sándor az új népfőiskolák feladataként jelölte meg, hogy a Kárpát-medence minden területéről szervezett főiskolások, egyetemisták valamint nyugdíjas helytörténészek, tanítók segítségével egy értékfelmérő programot hajtsanak végre a kárpátaljai magyarok lakta településeken.

Hozzátette: ez az értékfelmérő illeszkedik a magyar értékekről és hungarikumokról szóló törvényhez.

Fontos különbségnek nevezte, hogy amíg Magyarországon a helyi értékeket az önkormányzatokból alakult értéktár bizottságok a helyi ismeret és felmérés alapján állítják össze, az elszakított területeken speciális értékfeltárásra van szükség.

Lezsák Sándor szólt arról, hogy első lépésként a Lakiteleki Népfőiskola vezetésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Miniszterelnökség anyagi és erkölcsi támogatásával a négy kollégium meglapításának előkészülete megtörtént.

Elmondta, hogy a terveket egyeztették a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőjével, Brenzovics Lászlóval, valamint a szervezet vezetésével.

A meglátogatott településeken a KMKSZ járási vezetőségéveltalálkoztak, de megbeszélést folytattak a görögkatolikus esperessel, valamint a római katolikus és a református püspökkel, akiknek a segítségét kérték.

A fogadókészség mindenütt valóban példamutató, mely megjelent abban is, hogy a településeken átbeszéltük a helyi feltárás részleteit a lelkészekkel, a plébánosokkal, az iskolák vezetőivel, intézményvezetőkkel, helytörténészekkel, múzeumok vezetőivel – fűzte hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A népfőiskolai mozgalom szervezője ismertette, hogy novemberben a KMKSZ több mint 120 szervezetének lesz egy gyűlése, amelyen minden település és egyesület vezetője jelen lesz. Erre a tanácskozásra Lezsák Sándoris elmegy, mert ott megtörténik a szervezőmunka következő állomása.

A tervekről szólva hangsúlyozta: 2015 tavaszán kezdődik az első, egyhetes helyi értékeket felmérő munka a településeken, melyen a négy kollégium aktív részvételével mintegy 300 részvevővel készíti a felmérés.

Ez a munka megismétlődik majd a nyáron, ahol az értékfeltáró munka második szakaszában felvételek, magnófelvételek, mélyinterjúk és dokumentációs anyagok gyűjtése, kiállítások előkészítése történik – ismertette Lezsák Sándor a helyi értékeket feltárómunka következő lépését.

Beszámolt arról, hogy a kárpátaljai körút során találkoztakTiszaújlakon a helyi vezetőkkel, valamint a KMKSZ tagjaival.

Itt megtekintették az egyik nevezetes helyszínt, az egykori sóházat, amelyet a Rákóczi-szabadságharc egyik előzményeként 1702 őszén Esze Tamás és csapata megtámadott.

Lezsák Sándor ismertette, hogy keresik annak a módját, hogy a korábban iskolának használt, mára már düledező, omladozó állapotú épületet felújítsák, és közösségi házként rendezzék be.

Akár ez népfőiskola épülete is lehet, ahol történelemórákat lehet majd tartani, amelyen felidézik a Rákóczi szabadságharc első napjait, drámai történéseit – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy hétfőn a Gutnevű településen az első világháborús helyi áldozatainak emlékművét avatták fel, amit már a harmadik helyen van. Reméli, hogy végleges helyére került a református templom szomszédságában.

Elmondta, hogy a Tiszasalamonon az iskolában átadták a keleti partnerség jegyében azt a kormányzati támogatásból felújított épületet, amely lehetővé tette, hogy a tanévet megtudták kezdeni.

Korszerű körülmények közé kerültek a gyerekek, ezért sok szülő döntött úgy, hogy nem viszi el gyermekét a közeli nagyobb települések valamelyik iskolájába – emelte ki a kormányzati támogatás örömteli következményét.

Lezsák Sándor kitért arra, hogy a kelet ukrajnai válság az nagyon nagy feszültséget és bizonytalanságot okoz Kárpátalján is, de azt tapasztalta, hogy rendkívül nagy önfegyelemmel és nyugalommal viselik a híreket.

Bíznak abban, hogy békés úton rendeződik a konfliktus – tette hozzá.

Információi szerint, elsősorban tartalékosokat hívnak be, akiket a hivatalos közlemény szerint a gáz- és olajvezetékek őrzésére rendelik be.

Az Országgyűlés alelnöke kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a meglátogatott települések vezetői, az iskolák igazgatói azt kérték, hogy a magyarországi testvértelepülések, a testvériskolák látogassák őket, ne mondják vissza a meghívásokat.

Nincs Kárpátalján háború, az 800 kilométerre folyik – mondta végezetül Lezsák Sándor.

Garaczi János

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép