Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Karintia Kalászos Roadshow
2016. június 13.

A zalabéri Karintia Kalászos Roadshow megnyitóján - A zöldítés fontossága és aktualitásai- címmel tartott előadást, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkára.

Beszédében megemlítette hogy, a KAP reformban a zöldítés a közvetlen támogatások közjavakat ellátó jellegét hivatott erősíteni. Az intézkedés során a tagállamoknak éves közvetlen támogatási keretük 30%-át kell kötelezően felhasználniuk. Magyarország minden gazdálkodó számára hektáronként megegyező nagyságú zöldítési összeget vezetett be. A zöldítés révén javulhat a környezetvédelmi teljesítmény, amely uniós szinten képes elősegíteni az éghajlat és a környezet szempontjából kedvező mezőgazdasági gyakorlat elterjedését.

Karintia Kalászos Roadshow

A zöldítés az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági tevékenységekre, azaz gyakorlatokra nyújtott támogatás. A zöldítés a KAP reform eredményeképpen, 2015-től került bevezetésre. Elsődleges célja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők egyre nagyobb mértékben járuljanak hozzá a mezőgazdaság alapját is képező környezet és természeti erőforrások megőrzéséhez. Minden gazdálkodónak, aki egységes területalapú támogatást igényel teljesítenie kell ezeket a gyakorlatokat, hacsak valamilyen módon nem mentesül.

A zöldítés kötelező a gazdálkodók számára, és nem teljesítés, vagy vétség esetén a zöld komponens elvesztésével jár.

Karintia Kalászos Roadshow

Az államtitkár előadásában az is elmondta, hogy a mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásaink megőrzése nemzeti feladat.  Ez létérdekünk, hiszen a genetikai erőforrások birtoklása egyre inkább a gazdagság és a hatalom egyik alapja lesz. Ezért a hazai fajták, tájfajták, primitív fajták, ökotípusok, kultúrnövény rokonfajok megőrzése nemzetbiztonsági kérdés is. A régi fajtákra, mint az egész emberiség közös örökségére, a hazaiakra pedig, mint a nemzet közös örökségére kell tekintenünk.

A Növényi Diverzitás Központ teljes körű növényi génmegőrzési tevékenységet végez, így ellátja a hazai kultúrnövény génforrás-megőrzés bázisintézményi feladatait, a haszonnövények génforrásainak genetikai tartalékként történő megőrzését, végzi a szántóföldi és zöldségnövény, valamint a hazai kultúr- és természetes flóra genetikai erőforrásainak felkutatását, felmérését és gyűjtését, különös tekintettel a magyar tájfajtákra és a hazai flóra mezőgazdasági és élelmezési szempontból fontos elemeire. Gondoskodik a ritka és kipusztulással fenyegetett hagyományőrző szántóföldi és zöldségnövény fajták és tájfajták fenntartásáról és szaporítóanyaguk előállításáról. Tevékenysége az EU LIFE+ program keretében kialakított Pannon Magbank projekt révén kiterjed a vadon élő edényes növények génmegőrzésére is. Jelenleg a Növényi Diverzitás Központ a vad- és kultúrnövény génforrás-védelem hazai bázisintézménye, és felelős a hazai intézményekben folytatott génmegőrzési tevékenységek szakmai koordinációjáért, az Országos Bázis Tároló üzemeltetéséért, a géntartalékok Nemzeti Adatbázisának létrehozásáért, valamint a Földművelésügyi Minisztérium, illetve az Országos Génbank Tanács irányítása mellett a hazai génmegőrző tevékenységekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi együttműködési programok koordinálásáért.

Karintia Kalászos Roadshow

2015-ben az FM, a NAK valamint az MVH együttműködésében megjelent a Zöldítési Gazdálkodói Kézikönyv, célja, hogy minden érintett gazdálkodó a lehető legtöbb szakmai és technikai információ birtokában tudjon felkészülni a zöldítéssel kapcsolatos szabályozási követelményekre.

Tekintettel arra, hogy a 2015 kiadás még a zöldítés rendelet és a zöldítéssel kapcsolatos bizottsági iránymutatások megjelenése előtt látott napvilágot, több szempontból is szükségessé vált a kézikönyv aktualizálása. Így megjelent a frissített, az utóbbi egy évben bekövetkezett változásokat is figyelembe vevő 2016-os Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv.

Az újabb értelmezések és iránymutatások tükrében jelentősen bővült a diverzifikációval foglalkozó fejezet, hiszen ezen a területen koncepcionális változásokra került sor a kézikönyv legutóbbi kiadását követően, továbbá pontosításra került több növénylista is.

A frissített kézikönyv minden gazdálkodó számára hasznos információval szolgál.

(Forrás: FM, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép